BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

‘Beni Ben Yapan Dil’ Konulu Konferans Gerçeklestirildi

Yayın Tarihi : 15/12/2016

 Üniversitemizde gerçeklestirilen konferansta konusan YÖK Üyesi, Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Hayati Develi, dilin bireyler ve toplumlar için önemini anlatti.

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi tarafindan ‘Beni Ben Yapan Dil’ konulu bir konferans gerçeklestirildi. Konferans salonunda gerçeklestirilen etkinligin açilis konusmasini yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, medeni milletler camiasinda gelismis bir dil olmadan var olmanin mümkün olmayacagini söyledi. Rektör Kaplan dilin toplumlar için önemine deginerek, “Sadece bireyi degil, toplumlari toplum yapan da dildir. Istiklâl Marsimizin Sairi Mehmet Âkif Ersoy’un önem verdigi iki konudan biri dil, digeri ise dindir. Dil milletlerin hayatinda da bireylerin hayatinda da çok önemlidir. Kasgarli Mahmut, ‘Dil ile dügümlenen, dis ile çözülmez’, Iranli sair Sadi ‘Insani maskara eden dilidir’, Yahya Kemal ‘Bu dilim agzimda annemin sütüdür’, bir Türk atasözü ‘Dilim seni dilim dilim dileyim, basima geleni senden bileyim’ demistir.” dedi.

“Insanlari Diger Varliklardan Ayiran Dildir”

Konferansa konusmaci olarak katilan YÖK Üyesi, Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Hayati Develi, insani insan yapan en önemli özelliklerden birinin dil oldugunu ifade etti.  Develi, “Toplumlarin var olmasi ve gelisimi dil ile mümkündür. Toplumlar gelistikçe dil de gelisir. Dil olmadan gelismenin mümkün olmadigi düsünüldügünde, dilin birey ve toplum için önemi ortaya çikmaktadir. Insani insanla bir arada tutacak olan sey iletisimdir. Dil olmadigi zaman insan hiçbir yazilimi olmayan bir cihaz gibidir.” diye konustu.

“Dil, Nesillerin Arasinda Bir Bagdir”

Prof. Dr. Develi, dil sayesinde toplumlarin geçmis kusaklarla bir bag kurdugunu da kaydederek, “Iletisim ayni zamanda yasayan ve geçmis zaman ile simdiki zamanda yasayan insanlar arasinda yapilmaktadir. Geçmisten beslenmedigimiz sürece gelecek diye bir sey yoktur. Sözlü toplum asamasinda aktarim masallarla, mitolojilerle, türkülerle yapiliyordu. 5 bin yildir dil ile aktarim yapiyoruz. Dilin bir diger islevi de bilgiyi kusaklar arasi aktarmaktir. Dil sayesinde geçmis kusaklar ile aktarim yapabiliyoruz. Dil olmazsa millet olamayiz.” seklinde konustu.

Konferansa, Bartin Valisi Nusret Dirim, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Selman Karayilmazlar, Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. H. Ibrahim Delice, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Selma Çelikyay, Genel Sekreter Erturan Asilogullari ile birlikte üniversite personeli ve ögrenciler katildi.