Üniversitemizden Koronavirüse karşı etkin mücadele

Üniversitemiz Yönetimi, Koronavirüs (KOVİD-19) ile mücadelede etkinliği arttırmak amacıyla ilk günden itibaren tedbirlerini alarak, bu doğrultuda faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor.

Üniversitemiz Yönetimi, Koronavirüs (KOVİD-19) tehdidi ilk ortaya çıktığı andan itibaren hızla hareket ederek gerekli önlemleri aldı ve almaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile koordineli çalışmalar yürütülen Üniversitemizde akademik, idari personel ve öğrencilerin bu virüs tehlikesinden nasıl korunması gerektiği konusunda bilgilendirmeler yapıyor ve sahadaki faaliyetlerin eksiksiz sürdürülmesi için ekipler kuruluyor.

Çalışmalar komisyon bünyesinde yürütülüyor

Pandeminin ilk ortaya çıktığı andan itibaren yakından takip edildiği Üniversitemizde Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun başkanlığında gerçekleştirilen toplantılarla azami tedbirlerin alınması konusunda bilgilendirmeler ve değerlendirmeler yapıldı.

Virüsle mücadele konusunda en elzem durumun kişisel hijyen olduğuna dikkat çekildiği toplantılarla, üniversite bünyesinde yapılabilecekler planlandı.

Bu kapsamda, virüs tehlikesine karşı tedbirlerin arttırılmasıyla birlikte çalışmaların daha koordineli sürdürmesi amacıyla Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Yazıcı başkanlığında bir komisyon kuruldu. Böylece pandeminin yayılımının önlenmesi, eğitim-öğretim süreçlerinin etkin ve dinamik olarak yürütülmesi, akademik ve idari personel ile öğrencilerle iletişimin kesintisiz olarak sürdürülerek takibi konularında etkin adımlar atılmaya devam ediyor.

Komisyon toplantılarını video konferans üzerinden gerçekleştiriyor.

Virüs tehlikesine karşı sürekli bilgilendirme yapıldı

Pandeminin ortaya çıkması, dünyaya yayılımı ve ülkemizdeki ilk vakanın tespitine kadar çeşitli alanlarda bilgilendirmelerin yapıldığı Üniversitemizde herkesin ülkemizde verilen etkin ve başarılı mücadeleye katkı sunmaları gerektiği, bireysel tedbir almaları, rehavete kapılmadan resmi açıklamaları dinlemeleri, tavsiyelere titizlikle uymaları aktarıldı.

Üniversitemizin resmi internet sayfaları, sosyal medya hesapları üzerinden de yapılan paylaşımlarla salgının önlenmesi konusunda alınabilecek bireysel tedbirlerin önemine vurgu yapıldı.

Ayrıca Üniversitemizin iletişim kanalları aracılığıyla Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan paylaşımlar da yeniden paylaşılarak, verilen tavsiyelerin daha çok kişiye ulaşması için gayret gösterildi.

Hazırlanan video ile Koronavirüs'ten korunmanın yolları anlatıldı
Diğer yandan Üniversitemiz tarafından hazırlanan video ile Koronavirüs'ten korunmanın yolları etkin bir şekilde anlatıldı.

Web sayfaları ve sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılan video kısa zamanda yüzlerce kişiye ulaşarak önemli bir farkındalık oluşturdu.

Hazırlanan çalışmayla 'Koronavirüs'ten nasıl korunuruz?' sorusunun cevabı verilerek, hastalığın önlenmesinde hijyen kurallarına uyulmasının büyük önem taşıdığı vurgulandı.

7 başlıkta aktarılan uyarılar şu şekilde:

“Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol içerikli el antiseptiği kullanılmalı. Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ile burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı ve mendil kullanıldıktan sonra ağzı kilitli bir poşet kullanılarak kapaklı bir çöp kutusuna atılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalı. Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalı. Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalı, olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalı. Kapalı alanlar sık sık havalandırılmalı. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenmeli, gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalı. Ateş, öksürük ile birlikte nefes darlığı belirtileri olanlar en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı.”
Zorunlu dersler ve tezsiz yüksek lisans dersleri uzaktan eğitimle veriliyor

Cumhurbaşkanlığınca 16 Mart 2020 tarihinden itibaren yükseköğretimde öğrenim gören öğrencilerin eğitimine ara verilmesiyle Üniversitemizde bazı dersler uzaktan eğitim yoluyla veriliyor.

Türk Dili (TDİ102), Yabancı Dil (YDİ102) ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (ATA102) ortak dersleri eğitime ara verilen 3 haftalık dönemde uzaktan eğitim sistemi üzerinden verilmeye devam ediyor.

Ayrıca Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans dersleri de ara verilmeden yürütülüyor.

Bilimsel çalışmalarında kesintisiz dış kaynaktan yararlanmalarını ve paydaşlarıyla kesintisiz haberleşmelerinin daha hızlı, sürekli ve güvenilir olması hedeflenerek yapılan bilişim sistemleri altyapı çalışmaları neticesinde son 3 yılda yaklaşık 1 milyon TL donanım ve yazılım yatırımının yapıldığı Üniversitemizde uzaktan eğitim ile ilgili çalışmaları da sürdürülüyor.

“Takip Grubu” oluşturuldu

Sağlık Bakanlığı’nın “Koronavirüsü Koruma ve Kontrol Önlemleri” konulu yazısı ve ekinde yer alan afişlerin birimlere iletildiği Üniversitemizde bu süre içerisinde yurtdışı hareketliliği yapan personel ve öğrencilere de ulaşılarak bilgilendirmeler yapıldı.

Bu kapsamda Dış İlişkiler Genel Koordinatörlüğü ve Uluslararası Öğrenci Ofisi çalışanlarından oluşan bir “Takip Grubu” oluşturuldu. Bu grup, 57 farklı ülkeden binin üzerinde uluslararası öğrenciler ile Erasmus ve Mevlana gibi programlardan yararlanan öğrencilerle koordineli bir şekilde iletişime geçilerek, risk faktörleri ve alınabilecek tedbirler üzerinde bilgilendirmeler yaptı ve çalışmalarına devam ediyor.

Etkinlikler iptal edildi

YÖK'ün koordinasyonunda çalışmalarını sürdüren Üniversitemizde alınan tedbirler çerçevesinde daha önce planlanmış etkinlikler de iptal edildi.

Böylece; eğitim-öğretim, akademik değişim programları, sosyal ve kültürel faaliyetler, spor müsabakaları vb. etkinlikler ikinci bir duyuruya kadar ertelendi.
Risk grubundakilere idari izin verildi

YÖK Yürütme Kurulu kararıyla Üniversitemizde görev yapan akademik ve idari personelden Rektör, Rektör Yardımcısı, Dekan, Enstitü, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu müdürleri hariç olmak üzere 60 yaş ve üzerinde bulunanlar ile hamilelerin, yasal süt izni kullananların, engelli çalışanların, Sağlık Bakanlığının belirlediği dezavantajlı grupların (bağışıklık sorunu olanlar, kanser hastaları, kronik solunum yolu hastaları, obezite ve diyabet, kalp damar hastaları, organ nakli olanlar, kronik hastalar) 16 Mart 2020 tarihinden itibaren 12 gün süreyle idari izin verildi.

Öte yandan okul öncesi ve ilköğretimde çocuğu bulunan kadın akademik ve idari personelin yıllık izin taleplerinin karşılanması, yıllık izin hakkı bulunmayanlar için mazeret izinlerinin kullandırılması noktasında da işlemler yapıldı.

Yurtdışı hareketlilikler iptal edildi

Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ten de duyurulan tedbirler kapsamında ülkemizde ilk Koronavirüs vakasının görüldüğü tarihten itibaren personel ve öğrenci değişim programları dâhil tüm üniversite mensuplarının ikinci bir duyuruya kadar yurtdışına çıkışları iptal edildi.

Yurtdışından dönen ya da dönecek olan personel ve öğrencilerle de iletişime geçilerek 14 gün boyunca bireysel karantina uygulamaları, mümkün mertebe kalabalık ortamlara girmemeleri ve söz konusu virüse dair hastalık belirtileri görmesi durumunda ise en yakın sağlık kuruluşuna uygun koşullar altında başvurmaları bildirildi.

Ayrıca Mevlana veya Erasmus gibi değişim programları kapsamında yurtdışında olup yurda dönen öğrencilerin ders intibakları hususunda mağduriyet yaşamamaları için gerekli tedbirler de alındı.

Uluslararası seyahat gerçekleştirenlere izin verildi

Koronavirüs’e karşı kapsamlı bilgilendirmelerin yapıldığı Üniversitemizde Cumhurbaşkanlığı’nca yükseköğretime verilen 3 haftalık aranın dışında uluslararası seyahat gerçekleştirilen personele de idari izin kullanılması sağlandı.

Ayrıca personelin yıllık izin kullanımda yapılacakları tüm seyahat hareketliliğinin Üniversitemiz yönetimine bildirmeleri de istendi.

Dezenfektasyon çalışmaları devam ediyor

Üniversitemiz Genel Sekreteri, Koronavirüs Önleme Komisyonu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Said Ceyhan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda ise üniversitede yer alan tüm eğitim-öğretim ve araştırma alanları ile sosyal alanların dezenfekte edilmesi konusunda da bir yol haritası belirlenerek, uygulamaya konuldu.

Bu doğrultuda bina sorumlularının da katıldığı toplantıyla temizlik personellerine tüm birimlerin temizliği ile gerekli tedbirlerin alınması kapsamında gerekli bildirimler yapıldı. Tüm tuvaletlerde bulundurulan kişisel temizlik malzemelerinin sıkı takibinin yapılması, ıslak zeminlerin ve genel temizliğin yapılma sıklığı birimin kirlenme riskine göre ilgili idarelerce yönetilmesi ve bu çalışmaların oluşturulacak bir ekip tarafından bilinçli bir şekilde gerçekleştirilmesi konusunda adımlar atılarak, çalışmalar başlatıldı.

Rektör Uzun: “Tüm imkânlarımızı seferber ettik”

Konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerinin altını çizen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, YÖK koordinasyonunda tüm birimlerle koordineli bir şekilde gerekli önlemleri aldıklarını, akademik, idari personel ve öğrencilerin oluşturduğu Bartın Üniversitesi ailesini korumak için tüm imkânların seferber edildiğini söyledi.
Yeni Koronavirüs (COVID-19) el kitapçığına ulaşmak için tıklayınız…
Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi