ÜNIVERSITEMIZ ILK MEZUNLARINI VERDI

Üniversitemiz ilk mezunlarini 13 Haziran 2009 tarihinde Bartin Atatürk Stadyumunda gerçeklestirilen mezuniyet töreni ile verdi.

Mezuniyet Töreni Resimleri Için Tiklayin...

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan KAPLAN’in törende yaptigi mezuniyet konusmasi asagidadir.

Üniversitemizin 2008 – 2009 akademik yili mezuniyet törenine hos geldiniz. Törenimizi onurlandirdiniz. Hepinizi sahsim ve üniversitem adina selamliyorum.

Üniversitemizin, 22 Mayis 2008 tarih ve 5756 sayili kanunla kurulusunun ardindan; Zonguldak Karaelmas Üniversitesi içinde yer alan Bartin Orman Fakültesi, Bartin Meslek Yüksek Okulu, Beden Egitimi ve Spor Yüksek Okulu ile Bartin Saglik Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Bartin Üniversitesine devredilmis;

Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi ile Mühendislik Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Fen Bilimleri Enstitüsü olmak üzere iki yeni fakülte ve enstitü kurulmustur.

Üniversiteler, Anayasanin 130. maddesi ile 2547 sayili Yüksek Ögretim Kanununun ilgili maddesinde ifade edildigi üzere “bilimsel özerklige ve kamu tüzel kisiligine sahip, yüksek düzeyde egitim-ögretim, bilimsel arastirma, yayin ve danismanlik yapan” yüksek ögretim kurumlaridir.

“Çagdas uygarlik ve egitim-ögretim esaslarina dayanan bir düzen içinde, toplumun ihtiyaçlari ve kalkinma planlari ilke ve hedeflerine uygun” olarak bilgi üretmek, bilgiyi toplumsal gelisme ve kalkinma hedefleri dogrultusunda toplumun hizmetine sunmak, ülkenin gereksinim duydugu alanlarda ve sayida nitelikli insan gücü yetistirmek üniversitelerin temel görevleridir.

Günümüz toplumlarinin güç ve gelismislik düzeylerinin neredeyse biricik göstergesi, sahip olduklari ekonomik potansiyeldir. Ancak ekonomik gelismislik ile bilgi üretiminde söz sahibi olma arasinda kesintisiz bir baglanti vardir. Hiçbir ülke yoktur ki, egitimde geri kalmis olsun da, ekonomileri ileri gitsin ya da ekonomileri güçlü olsun da bilimde geri kalmis olsunlar. Bu olgu yalnizca günümüzün degil, tarihsel sürecin de temel bir gerçegidir. Bu güne kadar böyle olmustur, bundan sonra da böyle olacaktir. Çünkü bilgi, kendisine fantazya gözüyle bakilacak bir süs degil, toplumsal var olusun temel dinamigi ve artik küresel bir güçtür.

Bu konuda bilgilerinize arz edecegim birkaç rakam, sanirim konuyu yeterince açiklayacaktir.

24 üyesi, Dünya Bankasi tarafindan 2005?te yüksek gelirli ülkeler arasinda gösterilen “OECD ülkelerinde yüksek ögrenim gören yabanci ögrencilerin sayisi son yirmi yilda iki katina çikarak 1,6 milyona ulasmistir.

Bu ülkeler arasinda yabanci ögrenci orani ABD’de % 30, Ingiltere’de % 14, Almanya’da % 13, Fransa’da % 9, Avustralya’da % 7 düzeyindedir. ABD’de yabanci ögrencilerin yaklasik % 60 Asya, % 15’i Avrupa ülkelerinden gelen ögrencilerden olusmaktadir. Yabanci ögrencilere sunulan yüksekögretim hizmetinin mali büyüklügünün 1998 yilinda 30 milyar dolari astigi ve hizmet sektöründe dünya ticaretinin % 3’ünü olusturdugu tahmin edilmistir.” (Türkiye’nin Yüksek Ögretim Stratejisi, s. 15,17).

Degerli Konuklar,

Üniversiteler, ekonomik hayatin çesitli alanlarina yalnizca bilgi üretmekle kalmayip, toplumsal yasayis ve kültürün olusmasinda da öncü bir islev görürler. Her türlü düsüncenin özgürce tartisilabilecegi, çogulculuk, katilimcilik ve paylasimcilik temelinde evrensel bakis açilari ve yaklasimlari varlik nedeni olarak gören üniversiteler, yetistirdikleri nitelikli insan gücü ile demokrasi kültürünün gelismesi ve yerlesmesinde çok büyük bir pay sahibidirler. Üniversitelerle birlikte sosyal doku, dünyaya açilan bir dönüsüme ugrar, yeni bir sehir kültürü olusmaya baslar. Ancak bunlarin olusum ve etkileri, zamanla kendini gösterir. Böyle olmasi da, sosyal olusumlardaki dönüsümün dogasi geregidir. Bu nedenledir ki, bir sehirde, üniversitenin varligini, kisa zamanda elde edilecek maddî kazanca indirgemek, üniversiteyi temel islevleriyle kavrayamamak demektir. Degerli Konuklar, Üniversitemizde 2107 ögrencimiz vardir. Ögrencilerimizin 752’si Orman Fakültemizde, 1264’ü Meslek Yüksek Okulumuzda, 91’i Fen Bilimleri Enstitümüzde ögrenim görmektedir. Bunlardan 152’si Orman Fakültemiz, 474’ü Meslek Yüksek Okulumuzdan olmak üzere 626 ögrencimiz 2008–2009 akademik yilinda mezun olma durumundadir.

Ögretim elemani kadromuz, henüz bir yilini doldurmamis üniversitemiz için yeterli düzeydedir. Üniversitemizin kurulusundan önce 87 olan ögretim elemani sayimiz; Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültemiz ile Mühendislik Fakültemizin ögretim elemani kadrosuna dâhil olan 20 ögretim üyesinin katilimiyla 107 olmustur. Kisa sürede gerçeklestirdigimiz bu katilim, üniversitemizin gelecegi bakimindan çok umut verici bir göstergedir. Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültemiz ile Mühendislik Fakültemiz, 2009 – 2010 akademik yilinda ögretime açilacak ve bu iki fakültemize önümüzdeki akademik yilda, 540 ögrenci alinacaktir. Bu sayinin ek kontenjan yerlestirmeleriyle 650’ye ulasmasi da mümkündür. Bunun yaninda, üniversitemizin bütün akademik birimlerine birkaç ay içinde ve her düzeyde alacagimiz ögretim elemanlarimizla, ögretim kadromuzu gelistirecegiz. Saglik Hizmetleri Meslek Yüksek Okulumuzun bölümlerinin kurulmasindan sonra, su anda ögrencisi bulunmayan iki yüksek okulumuz ile Sosyal Bilimler Enstitümüzde de 2010–2011 akademik yilindan itibaren ögrenci alinmaya baslanacak ve Üniversitemizin ögrenci ve akademik kadrosu çok kisa zamanda zenginlesecektir. Ayrica bugüne kadar Çaycuma’da yapilmakta olan zorunlu yabanci dil hazirlik sinifi egitimi, önümüzdeki akademik yildan itibaren üniversitemizde verilmeye baslanacaktir.

Yönetim kadromuza gelince, üniversitemiz yönetim birimleri bakimindan yapilanmasini tamamlamistir. Göreve basladigimizda 42 olan idari personelimizin sayisi 79’a ulasmistir. Çok yakin bir zamanda yapacagimiz personel alimiyla bu sayiyi iki katina çikarmis olacagiz.

Hazirlamakta oldugumuz 20 yillik gelisme planimizda, fakülte sayimizin 10 dolayinda olmasini öngörmekteyiz. Ilimizin yöresel özelliklerine göre bölgesel olarak açmayi planladigimiz yüksek okullar ve arastirma merkezleri, bu sayinin disindadir. Hedefimiz, üniversitemizi, 20 bin dolayinda ögrenci, 3000 bin dolayinda akademik ve idari kadroya sahip, kendisiyle övünecegimiz saygin bir bilim yuvasi hâline getirmektir. Üniversitemizin bütün birimlerinin toplu olarak bir arada yer alacagi kampüs alanimizla ilgili çalismalarimiz devam etmektedir. Yakin bir zamanda bu konudaki çabalarimizin olumlu sonuçlanacagini ifade etmek isterim.

Degerli Konuklar, Sevgili Ögrencilerim,

Üniversitemiz, kendi içi yapisiyla ilgili konulardaki çalismalarini sürdürürken, bir yandan da yurt disindaki üniversitelerle akademik isbirligi kurmanin çabasi içinde olmustur. Bu yöndeki girisimlerimiz artarak devam edecektir.

Bu çerçevede, Polonya’da University of Economics and Computer Science in Warsaw, Almanya’da Münih Teknik Üniversitesi bünyesindeki Research Center for Food Technology yetkilileri ve Moscow Region State University’yi temsilen gelen heyetle görüsmeler yaptik. Ögrenci ve ögretim üyesi degisimi ile bilimsel isbirligimizi gelistirme, ortak projeler gerçeklestirme konularinda anlasmalar yaptik. Münih Teknik Üniversitesindeki Gida Teknolojisi Arastirma Merkezi ile Bartin Üniversitesinde de bir Gida Teknolojisi Arastirma Merkezi kurmak, Bartin’in bitki örtüsündeki çok zengin tabiat varligini bilimsel esaslar çerçevesinde degerlendirmek ve bunu özel sektörün istifadesine sunmak istiyoruz.

Öncelikli hedeflerimizden biri de, üniversitemizi özel sektörle bulusturmak, sanayi, tarim, gemicilik ve yat yapimi, tekstil ile turizm sektörü basta olmak üzere, ihtiyaç duyulan baska alanlarda da üniversitemizin danismanlik yaparak, Bartin’imizin ekonomik gelismesinde lokomotif olmasini saglamaktir. Özellikle bilinmesini istiyorum ki, milletimizin kazancindan yapilan tasarruflarla kurulan üniversitemiz, milletimizin hizmetindedir, yanindadir ve esasen varlik nedeni de budur.

Sevgili Ögrencilerim,

Bizler de, sizin geçtiginiz evrelerden geçip, yasadiklarinizi yasayarak hayata atildik. Hayatinizin, aci tatli anilarla dolu, ama her seye ragmen çok ama çok zevkli bir dönemini, yani ögrenciligi, üniversitemizden mezun olarak geride birakiyorsunuz. Ne kadar sevinseniz azdir. Sevincinize ortak oluyorum. Sizleri en içten duygularimla kutluyorum. Basarilarinizin ömür boyu sürmesini diliyorum.

Bütün bunlarla birlikte, unutmayalim ki, hayatimiz sürekli ögrenmekten ve dolayisiyla ögrencilikten ibarettir. Hayati ve dünyayi böyle algilamakla güçlü olabilir, milletimiz ve insanligin gelecegini bu yoldan zenginlestirebiliriz. Büyük devlet adami Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylemiyle, “muasir medeniyetlerin üstüne çikmak” ancak bu anlayisla mümkün olabilir.

Genç Arkadaslarim, Sevgili Meslektaslarim,

Tüketen degil üreten toplum olmaliyiz. Üreten birey olma bilincini içsellestirmeliyiz. Milletimiz ve insanligin, daha mutlu ve adil bir dünyada yasamasi için hangi katma degerleri ürettigimizin sürekli hesabini yapmaliyiz. Ancak bu bilinçle donanimli olmak bizi ve milletimizi güçlü ve saygin kilar. Aksi halde, üreten toplumlarin hegonomik baski ve yönlendirmelerinden kurtulamayiz.

Sevgili Anne ve Babalar,

Yetistirdiginiz, sikintilarina ortak oldugunuz gençlerimiz; çok degerli fedakârlik ve emeklerinizin ürünü olarak su an karsimizdadir. Basarinin bir yaninda da sizler varsiniz. Sevinciniz büyüktür. Kendileriyle övününüz, gurur duyunuz. Sizleri kutluyor, bir ögretim üyesi ve kendi çocugu da, üniversiteden, bu yil ayni dönemde mezun olan bir baba olmanin duygulariyla sevincinizi paylasiyorum. Sizlere de, en kiymetli hazinemiz olan çocuklarinizla saglikli ve mutlu bir gelecek diliyorum.

Degerli Meslektaslarim, Bilimsel yetkinliginiz ve çabalarinizla, bugün tanik oldugumuz tablonun bas mimarlari sizlersiniz. Bugünden itibaren yurdumuzun dört bir yanina dagilacak ve ülke kalkinmasinin vazgeçilmez kaynagi olacak genç meslektaslarimiz sizin eserinizdir. Görevimiz ve meslegimiz ulvidir. Egitimci olarak insan yetistirmenin sorumlulugu agir ve büyüktür. Siz bu sorumlulugu yüksek bir bilinç ve basariyla yerine getirmis olmakla, her türlü takdir ve övgüye layiksiniz. Ancak hepimiz biliyoruz ki, egitimci kimligimizle milletimizin gönlünde yer tutmak, her türlü takdirin de üzerindedir. Sizleri kutluyor, gelecekte gerçeklestireceginiz daha büyük basari ve eserlerin mimarlari olarak hepinize saglik ve mutluluklar diliyorum.

Degerli Konuklar,

Üniversitemizin ilk defa olmak üzere düzenledigi toplantiyi tesrifleriniz için tesekkür ediyor, hepinizi saygiyla selamliyorum.”

Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi