Üniversite-Is Dünyasi Isbirligi ve KOSGEB’in Rolü Konferansi

Bartin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanligi ve KOSGEB Bartin Hizmet Merkezi Müdürlügü isbirliginde düzenlenen  “ Ekonominin Ihtiyaç Duydugu Bilginin Üretilmesinde; Üniversite - Is Dünyasi Isbirligi ve KOSGEB’in Rolü” konulu konferans, Bartin Üniversitesi Konferans Salonunda gerçeklestirildi.

Bartin Üniversitesi' nde gerçeklestirilen ve konusmaci olarak KOSGEB Baskan Yardimcisi Hüseyin Tüysüz’ün konuk edildigi konferansa, Bartin Üniversitesi Rektör Yardimcisi  Prof. Dr. Azize Toper Kaygin, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ali Naci Tankut, Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Fikret Kocabas, Bartin TSO Yönetim Kurulu Baskani Cihat Çakir, BAKIAD Yönetim Kurulu Baskani Birol DIKYURT, Bartin Bilim  Sanayi ve Teknoloji Sube Müdürü Ömer Çiçekçi, Bartin ISKUR Müdürü Ramazan Erdim, KOSGEB Bartin  Hizmet Merkezi Müdürü Yalçin Akyön ile dekanlar, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.

KOSGEB Baskan Yardimcisi Hüseyin Tüysüz konferansta, dünyada küresel rekabetin sartlarinin degistigini belirterek verimliligi artiran teknoloji ve inovasyon kavraminin yeni küresel rekabetin bir parametresi olarak ele alinmasi gerektiginin altini çizdi. Tüysüz, ülkelerin küresel oyunda bir adim ileriye giderek çagdas bir yasam düzeyine kavusmasinda tek seçenegin "inovasyon" oldugunu, inovasyonu bir adim önde degerlendiren ve ona göre strateji üreten ülkelerin dünyada söz sahibi olacagini belirtti.

Türkiye’nin gelecegi için AR-GE ve inovasyon çok önemli

KOSGEB Baskan Yardimcisi Hüseyin Tüysüz, zenginlesmenin temel kaynagi olan -üretim faktörlerinin miktari ve niteligini artirmasinin ötesinde verimliligi artiran- teknoloji ve inovasyon kavraminin yeni küresel rekabetin bir parametresi olarak ele alinmasinin önemine vurgu yapti. Dünya çok hizli degisiyor. Bu nedenle birçok ülkede talepler ve beklentiler artiyor. Dünyadaki bu degisimi dogru algilayip, dogru hedefler ve stratejiler ortaya koymak gerektiginin altini çizen Tüysüz, sunlari dile getirdi: "Üniversitelerde yapilan Ar-Ge ve Inovasyon çalismalarina, reel sektörün ne kadar katki yaptigina baktigimizda bu oran Amerika’da yüzde 6, Japonya'da yüzde 3,  Kanada'da yüzde 11, degisik ülkelerde farkli oranlar verilmis ama bizim ülkemizde ise henüz bir oran bulunmamaktadir. Dolayisiyla is dünyasinin bunu finanse etmek istememesinin ya da böyle bir isbirliginin olusmamasinin arkasindaki temel sikinti, is dünyasinin böyle bir ihtiyacinin oldugunun farkinda bile olmamasidir. Is dünyasi bir bilgiye ihtiyaç duydugunun farkinda degil. Is dünyasi ihtiyaç duydugu bilgiyi ortaya koyacak. Bu bilgiyi üretecek yer ise üniversitelerdir. Olusturulacak bu isbirligiyle de bu sorunlar asilmaya çalisilacak. KOSGEB olarak AR-GE ve Inovasyon’a önem verdiklerini belirterek, bu önemsemeyi toplumun her kesimine asilamaya çalisiyoruz. Türkiye’nin gelecegi için AR-GE ve inovasyon çok önemli.”

“Orta Gelir Tuzagi” diye adlandirdigimiz ülkemizin ekonomisinin degisim yasadigi bir dönemde oldugunu ifade eden Tüysüz, bu gelir tuzagini asmamiz için “Ar-Ge ve egitim harcamalarina büyük önem verilmesi; bilgiye, yogun teknolojiye odaklanarak yüksek katma degerli ürünler üretmek zorunda oldugumuzu” söyledi.

Bu konuda herkese düsen görevler oldugunu belirten Tüysüz, bunu dert haline getirmedikçe Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalamasinin da zor oldugunu kaydetti. Tüysüz, gelisen bir Türkiye için artik yeni seyler söylemek, yapmak gerektigini ifade etti ve konusmasinin devaminda ise KOSGEB'in bu alanda verdigi desteklerle ilgili bilgiler verdi.

Konferans sonunda, Bartin Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Azize Toper Kaygin tarafindan KOSGEB Baskan Yardimcisi Hüseyin Tüysüz’e tesekkür plaketi takdim edildi.

Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi