Türk Dünyasinin Kalbi Bartin Üniversitesinde Atti

Türkiye’nin önerisiyle 2014 yili “Ismail Gaspirali Yili” ilan edildi. Avrupa’dan Asya’ya Türk dünyasinda önemli bir suur yaratan Ismail Gaspirali için bir etkinlik de Bartin Üniversitesinde düzenlendi. Bartin Üniversitesi ve Türkçe Konusan Ülkeler Uluslararasi Gazeteciler Dernegi isbirligi ile düzenlenen “Ismail Bey Gaspirali Çalistayi” çok sayida akademisyeni ve gazeteciyi bulusturdu. Çalistayda Kirgizistan’dan Suriye’ye Azerbaycan’dan Kosova’ya birçok ülkeden katilimci yer aldi.

Çalistayin açilis töreninde konusan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Ismail Gaspirali’nin, çagdasi Mehmet Akif Ersoy ile dil konusunda benzer yönleri bulunmaktadir. Onlarin hizmetleri bugünkü nesil için ilham kaynagi olmaya devam ediyor. Bizlere düsen, bu ideal insanlarin ideallerini dünya milletleri arasinda onurla temsil edilen bir noktaya çekmek olacaktir.” dedi.

Bartin Valisi Seyfettin Azizoglu, “Inaniyoruz ki dilde birlik, fikirde birlik ve iste birligi sagladigimiz zaman Viyana’dan Orta Asya’ya kadar baska bir dile ihtiyaç duymadan, birbirimizi anlayarak seyahat etmek, yasamak ve ticaret etmek imkânina sahip olacagiz. Ismail Bey Gaspirali’nin yillar önce ortaya koymus oldugu bu önemli söz, bugün bizim için de vazgeçilmez bir ögreti olmustur. Ancak bugün, Dünyada baris ve huzurun varligindan bahsederken ülkemizin yakin cografyasinda kan ve gözyasinin olmasi bu ögretilerin içini tam olarak doldurmadigimizi gösteriyor. Bilmeliyiz ki; barisin, huzurun ve kardesligin saglanmasi ancak birligimize ve güçlü durusumuza baglidir.” diye konustu.

Türkçe Konusan Ülkeler Uluslararasi Gazeteciler Dernegi Baskani Güngör Yavuzarslan, “Türk ve Islam toplumlarinin egitim, kültür reform ve modernlesme ihtiyacini tasvir eden entelektüel Ismail Gaspirali bu etkinlikte bir kez daha anilmis olacak.” diye konustu.

Basin Ilan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, “Gazetecilik, sadece günlük tartismalarin içinde olmak degildir. Bartin Üniversitesi ile Türkçe Konusan Ülkeler Uluslararasi Gazeteciler Dernegi isbirligi ile yapilan bu çalistay bu birligin ve dayanismanin en güzel örnegidir.” dedi.

Çalistayda YÖK Denetleme Kurulu Baskani ve Dünya Ahiska Türkleri Birligi (DATÜB) Genel Baskan Vekili Prof. Dr. Ilyas Dogan, Eski Bakan Halil Sivgin, Uluslararasi Adalet Esitlik Ve Baris Konseyi Genel Baskani Ali Gedikoglu birer selamlama konusmasi yapti.

Çalistaya ayrica Garnizon Komutani Mehmet Erdemir, Belediye Baskan Vekili Mehmet Sandikli, Ardahan Üniversitesi Rektörü Ramazan Korkmaz, Kirgizistan ve KKTC ülke temsilcileri ve ögrenciler katildi. Çalistayin ikinci gününde Azerbaycan Milletvekili Ganira Pasayeva da konuklar arasindaki yerini aldi.

Rektör Prof. Dr. Ramazan Kaplan’in baskanliginda gerçeklestirilen çalistayin açilis oturumuna Prof. Dr. Ilyas Dogan, Maltepe Üniversitesi IIBF Dekani Prof. Dr. Nazif Gürdogan, Gazeteci Yazar Mehmet Dogan, Istanbul Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ali Arslan, Gazeteci Yazar Lütfi Sehsuvaroglu ve Yazar Mehmet Kamil Berse konusmaci olarak katildi.

Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi