Mevlana ve Insan Haklari Konusuldu
Bartin Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler tarafindan Mevlana ve Insan Haklari konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta konusan Islam Isbirligi Teskilati (IIT) Bagimsiz ve Daimi Insan Haklari Komisyonu (BDIHK) Üyesi Dr. Ergin Ergül, “ Günümüz insani, hukukçular, ilim insanlari, yöneticiler; yasayisi, düsünceleri ve mesajlari ile Mevlana’yi anlamak zorundadir. Herkes Mevlana’nin insana bakis açisini, adalet ve özgürlük anlayisini, dürüstlügünü, yöneticilere mesajini, ehliyete, liyakate ve uzmanliga verdigi degeri, hos görüsünü, alçak gönüllügünü ögrenmeli ve uygulamalidir. Aydinlar, siyasetçiler ve hukukçular Mevlana’yi iyi kavradigi zaman düsünce özgürlügü, hukuk devleti, özgürlük ve güvenlik dengesi, saydamlik gibi kavramlari teorik düzeyden pratige tasimak mümkün olacaktir.” dedi.
Insan haklari bizim medeniyetimizin ruhudur, özüdür
Yakin bir zamanda insan haklari haftasi ile Mevlana haftasinin kutlandigini belirten Ergül, “ Insan haklari haftasi 1948 yilinda Birlesmis Milletler tarafindan ilan edilen Insan Haklari Evrensel Bildirgesidir. Kendimize bakarsak Hz. Mevlana 7 asir önce ‘Ne kul vardir ne köle, bütün insanlar kardestir.’ diye bir manifesto yazmistir. Insan haklari bizim medeniyetimizin ruhudur, özüdür.” diye konustu.
Bati, Suriye’de insanlarin acimasizca katledilisine duyarsiz kaliyor
Konferansin sonunda konusan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Bir insanin hayatinda adaletin en yüksek deger olmasi çok önemlidir. Aslinda biz kendimizi tanimiyoruz. Bugün bir agaçtaki kargayi kurtarmak için seferber olan Bati, Suriye’de insanlarin acimasizca katledilisine duyarsiz kaliyor.” diye konustu. Konferansa Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ismail Ceritli, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.