Küresel Bir Üniversite Olmak Konusuldu
Bartin Üniversitesinde Avrupa Birligi Ulusal Ajans Yüksekögretim Koordinatörü Ilyas Ülgür tarafindan "Uluslararasilasma, Stratejik Hedefler ve Kalite Güvencesi” konulu bir konferans verildi. Konferans sabah ögrencilere yönelik, ögleden sonra ise ögretim üyelerine yönelik düzenlendi. Ögrencilere yönelik konferansta Ilyas Ülgür ögrenme hareketliligi, ortak yüksek lisans dereceleri, Erasmus ögrenci hareketliligi, Erasmus ögrencisi olmak için gerekenler, yillara göre Erasmus bütçesi, Erasmus degisim programinin üniversitelere, ögrencilere ve topluma kazandirdiklari konularinda bilgi verdi.
Akademik personele yönelik verilen konferansta açilis konusmasini yapan Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ali Naci Tankut, “OECD raporlarina göre 4,5 milyon insan kendi ülkesi disinda egitim aliyor. Bu ekonomik anlamda da çok ciddi bir büyüklük. Ülkemizin bundan aldigi pay ise %1. Kuzey Amerika ülkeleri ve Ingilizce konusan ülkelerin payi %46. Bu durumda bizim bu pastadan aldigimiz payi artirmamiz gerekiyor. Bunun için önce kendi egitim sürecimizi denetlememiz ve egitim kalitesini artirmamiz gerekiyor. Ülke olarak Bologna sürecine girerek bu kalite sürecine dâhil olduk.” diye konustu.
Küresel bir üniversitenin nasil olabilecegi konusunda bilgiler veren Ülgür, “Önemli olan küresel bir marka olmaktir. Japonya için Ingiltere’de sadece iki üniversite var: Oxford ve Cambridge. Tüm üniversite içinde mükemmellik gerekir. Fakülte, yönetim, idare, liderlik gibi her alanda mükemmellik gerekir. Ögrencileri sadece pedagoji için degil, küresel dünya için hazirlamak gerekir.” dedi. Üniversitenin bazi bölümlerinin mutlaka arastirma odakli olmasi gerektigini belirten Ülgür, “Uluslararasi baglantili projelerde yer almak gerekir. Ayrica disiplinler arasi ve toplumu ilgilendiren konularda projeler gelistirilmelidir. Çok farkli altyapisi ve kültürleri olan ögrencilerin üniversiteye kazandiracagi somut bakis açisi olacaktir.” diye konustu.
Üniversitede uluslararasi akademik personelin olmasi gerektigini belirten Ülgür, ”Üniversitede ders veren çok farkli ülkelerden akademik personel bulunmalidir. Üniversitenizin Birlesmis Milletler, UNESCO gibi dünyanin önde gelen sirket veya kurum ve kuruluslarina danismanlik yapmasi gerekir. Dünyaca taninmis sirketlere is yapmak gerekir, akademik personelin veya mezunlarin bu tür sirketlerde is bulabilmesi gerekir. Artik üniversiteler ziyaret edilecek kadar deger addetmeli ve mutlaka ziyaretçi akinina ugramalidir.” dedi.
Konferansa Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Naci Tankut ve Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Azize Toper Kaygin, Egitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Çetin Semerci, Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ibrahim Tümen katildi.
Prof. Dr. Ali Naci TANKUT
Avrupa Birligi Ulusal Ajans Yüksekögretim Koordinatörü Ilyas ÜLGÜR