I. Bartin Kalkinma Sempozyumunun Sonuç Bildirgesi Açiklandi

Bartin Valiligi, Bartin Üniversitesi, Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi, Bartin Ticaret ve Sanayi Odasi, Maltepe Üniversitesi isbirligi ile 8-10 Nisan tarihleri arasinda düzenlenen Bartin Sektörel Kalkinma Sempozyumunun sonuç bildirgesi açiklandi. Sempozyuma 20 sehirden alaninda uzman birçok bilim insani, arastirmaci ve kurum temsilcilerinin katildigini belirten Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “17 farkli üniversiteden akademisyenler, 15 farkli kurum, 3 farkli sirket, 12 farkli dernek ya da odanin temsilcileri ile siyasi partilerden temsilciler sempozyumumuza katildi. Bu sempozyumda, alaninda uzman bilim insanlari, Bartin’in kalkinmasinda büyük potansiyele sahip tarim, sanayi, lojistik ve turizm sektörleri için yerel ve ulusal sektör paydaslar bir araya gelerek degerlendirmelerde bulundu. Sehrin kalkinma ve büyüme potansiyeli degerlendirilmis ve kalkinmanin önünü açacak stratejiler üzerine konusmalar yapilmis, bildiriler sunulmustur.” dedi.

Rektör Kaplan, düzenlenen etkinlikte 4 baslik altinda 10 oturum gerçeklestirildigini de kaydederek “Bilim kurulu üyelerimiz tarafindan bildiri için basvuruda bulunanlar arasindan 31 sözlü, 4 poster bildiri sunuma kabul edilmistir. Sanayi ve turizm sektörlerinde üçer, tarim ve lojistik sektörlerinde ikiser oturum olmak üzere toplamda 10 oturumda bildiriler sunulmustur. Sempozyumun üçüncü günü ise Bartin Sektörel Kalkinma Paneli düzenlenmistir.” seklinde konustu.

“Sanayide Envanter Çikartilmasi Önemli”

I. Kalkinma Sempozyumu Düzenleme Kurulu, sempozyumun sonuç bildirgesinde sanayi sektörüne iliskin verilere yer verdi. Sonuç bildirisinde sanayide birbirine entegre bir süreç isletilmesi gerektiginin alti çizilerek su tespitlerde bulunuldu: “Bartin Gemi Insa Sanayii potansiyelinin oldukça yüksek olup sektörün ayaga kalkmasi için bir an önce kümelenmeye gidilmelidir. Bartin sanayi envanteri çikartilarak sanayinin profili ve sorunlari belirlenmelidir. KOBI’lerde temiz üretim çalismalarina ayri bir önem verilmelidir. Bartin Üniversitesinde Teknoparklarin innovatif katkisi için model gelistirilmelidir. Bartin, siferton madeni bakimindan çok zengin bir potansiyele sahiptir ve bu potansiyel ekonomiye kazandirilmalidir. Amasra ve Kurucasile’de bol miktarda bulunan bu degerli kaynak girisimcilerin ilgisini beklemektedir.”

“Lojistikte Filyos Projesi ve Bartin Limani Kilit Konumda”

Bildiride lojistik sektörüne iliskin Filyos Projesi’nin önemine de dikkat çekilerek su ifadelere yer verildi: “Filyos Projesi, Rotterdam benzeri bir uluslararasi lojistik üs olarak revize edilmelidir. Filyos Vadisi Projesi tamamlandiginda hava limani talebi artacaktir; dolayisiyla hava alani kapasitesi artirilmalidir. Lojistik personelinin yetistirilmesi ve uzmanlasmasi gerekmektedir. Tedarik zincirinin gelistirilmesi için bulut bilisim teknolojisinin kullanilmasinda yarar bulunmaktadir. Kombine tasimacilik alt yapisi gelistirilmelidir. Bartin’da gerçeklestirilecek kombine tasimacilik altyapi yatirimlari sadece Bartin’i degil, bölgesel kalkinmanin da omurgasini ve temel tasini olusturacaktir. Bartin Limaninin konteyner tasimaciligi kapasitesi artirilmalidir.”

“Tarimda Marka Degeri Tasiyan Ürünlere Yönelmeli”

Bildirgedeki tarim ve hayvancilik ile ilgili ise su veriler kaydedildi: “Bartin tariminin güçlü yanlari, zayif yanlarina göre agir basmaktadir. Bartin için marka degeri tasiyacak ürünler piyasaya sürülmelidir. Tanitima önem verilmelidir. Çevre illerde ilimizin tarimsal ürünlerine (çilek, kestane, sebze ve bal) olan ilgi fazladir. Bartin, manda ve tavuk yetistiriciligine elverislidir. Hayvancilik sektörünün rekabet gücünün artirilmasi için Bartin’da isletmelerin ölçeklerini artirici ve sektörde asil ve kalici iyilesme saglayacak politikalarin hayata geçirilmesi gerekir. Kestane bali üretim potansiyeli yüksektir. Orman ürünlerinin gelistirilmesi ve bunlarin orman köylüsüne katkisi için yogun çalismalar yapilmaktadir. Köylere hizmet götürme birlikleri yöntemiyle kirsal kalkinmada siçrama yapilabilir. Bartin’da kirsal kesimde yasayan vatandaslarimizin, ormandan faydalanmalari neticesinde her yil elde ettikleri toplam gelir ortalama (2014 verilerine göre) 30 milyon 495 bin TL’dir.”

“Turizmin Çesitlendirilmesi Gerekmektedir”

Bildirgede, Bartin’da deniz, kum, günes üçlüsüne ek olarak kültür, inanç, eko-turizm, kirsal ve kongre turizmine de yönelinmesi ve bunun için altyapi ve ulasim imkânlarinin gelistirilmesi gerektigi belirtildi. Bildiride turizmle ilgili su ifadelere yer verildi: “Turizm için altyapi ve ulasim imkânlarinin gelistirilmesi gerekmektedir. Bartin’da uzun yillar turizmi gelistirici projeler, gereken hizda uygulamaya konulamamis ve yöre, dogal-kültürel degerlerden yeteri kadar faydalanamamistir. Bartin Üniversitesi birçok sempozyum, kongre, panel vb. etkinliklere ev sahipligi yapmaktadir. Ayrica baskent Ankara’nin kongre ve fuar turizmi üssü olabilecek potansiyele de sahiptir. Bu nedenle kongre turizmine önem ve öncelik verilmesi gerekmektedir. Merkez ilçede 5 yildizli, en az 250 yatak kapasiteli ve konferans salonuna sahip otellerin açilmasina imkân saglanmalidir. Yayla turizminin gelistirilmesi ekonomiye ve kirsal kesimin gelismesine katki saglayacaktir. Bartin’da yayla turizmi göz ardi edilmemesi gereken çok önemli bir firsattir. Filyos Projesi ve olusacak olan lojistik bölge, Bartin’a gelmesi muhtemel demiryolu ile Bartin’da turizm sektörü daha dinamik hale gelecektir. Yat turizmi açisindan Bartin irmagi ve kiyilari son derece uygun ve elverisli yapidadir. Turizmin çesitlendirilmesi gerekmektedir. Amasra’nin turizm altyapisi çesitlendirilerek katma deger artisi saglanabilir. Bartin Irmagi islah projesinin genisletilmesi turizm sektörüne büyük katki saglayacaktir. Bartin Irmagi’nin islahi ile birlikte bir bütün olarak projelendirilmesi, Bartin ekonomisine en büyük katma degeri saglayacaktir. Tarihinde “Altin Irmak” diye anilan Bartin Irmagi iyi tanitilmali, Bartin ili Bartin Irmagi ile simgelestirilmelidir.”
Sonuç bildirgesinin detayli metnine ise asagidaki linkten ulasilabilir:
http://sempozyum.bartin.edu.tr/sonucBildirgesi.aspx

Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi