“Hayatı Paylaşmak İçin Engel Yok”
Üniversitemiz ile Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği tarafından "Otizmli, engelli birey ve aileleriyle doğru iletişim" konulu bir seminer gerçekleştirildi. Dernek Danışmanı Adem Kuyumcu tarafından verilen seminerde, toplumun engellilere karşı empati kurmasının önemli olduğuna değinilerek, ‘engellilerle iletişim’ ve ‘mimari engeller’ başlıklarında bilgiler verildi.
“Engelli birey, engellenen bireydir”
Engelli bireyin, çeşitli şekillerde toplumu oluşturanlar tarafından engellenen bireyler olduğunu vurgulayan Kuyumcu, “Geleneksel yaklaşımda, engellilik tıbbi bir olgudur. Doğuştan veya kaza, hastalık gibi sebeplerle vücut fonksiyonlarından biri veya bir kaçını kaybetmiş veya zihinsel yetersizliği olan kişiler engellidir. İnsan haklarına göre engellilik, bireyin bedensel ya da zihinsel farklılığı nedeniyle toplum dışında kalması değil, toplumu oluşturanların yanlış davranışları nedeniyle bireyi dışlamasıdır.” dedi.
“Türkiye nüfusunun yüzde 13’ü engelli”
Kuyumcu, Dünya nüfusunun yüzde 10’unun, Türkiye nüfusunun ise yüzde 13’ünün engelli olduğunu aktararak, herkesin toplumun bir parçası olan engellilere saygı göstermek zorunda olduğunu vurguladı.
“Otizm eksiklik değil farkındalıktır”
Otizmli bireylerin somut düşündüğünü ve dili sadece sözcüklerin anlamına göre yorumladığını da aktaran Kuyumcu, “Otizm eksiklik değil farkındalıktır. Herkes bu durumun farkında olması gerekiyor. Ailelerin otizmli çocukları yoktur. Allah’ın onlara hediye ettiği melekleri vardır.” diye konuştu.
Etkinlik Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Yazıcı’nın Kuyumcu’ya teşekkür belgesini vermesinin ardından son buldu.
Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü