Engelsiz Bartin Için Toplandilar

Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi tarafindan desteklenen proje kapsamindaki çalistay Bartin Üniversitesi konferans salonunda gerçeklestirildi. Çalistayin açilis konusmasini yapan Bartin Valisi Seyfettin Azizoglu, etkinlikte dünyanin, ülkemizin, bölgemizin ve hatta ilimizin en önemli konularindan birinin konusuldugunu belirterek, “Ne mutlu ki, Bartin’da bir üniversitemiz var. Üniversitemiz toplumun dertleriyle dertleniyor ve onlarin sorunlarina çözüm buluyor. Üniversitemiz bütün akademisyenleriyle bizlere yol gösteriyor. Bir üniversitenin bir sehre verecegi en önemli katki da aslinda budur. Bu üniversite bu sehre bir kalite katti. Bu kalitenin devam edecegine inaniyorum.” diye konustu.

Bartin Valisi Seyfettin AZIZOGLU

“ ‘Engelli’ tabiri disinda kullanimlara yer verilmemesi gerekiyor.”

Gerçeklestirilen çalistayin önemini vurgulayan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ise “engelli” tabirinin kullaniminin yayginlasmasi ve diger tabirlerin kullanilmamasi gerektiginin altini çizdi. Rektör Kaplan, bu noktada son günlerde engellilerle ilgili çikarilan yasalara da atifta bulunarak, “Son zamanlarda yasal düzenlemelerde de “engelli” tabiri yayginlik kazandi. Böyle de olmasi gerekiyor. Bunun disindaki tabirleri mümkün oldugu kadar kullanmayalim. Çünkü hem yasa bunu emrediyor hem de bu konuda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluslari bunu istiyor.” dedi.

Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan KAPLAN

“Engellilere hayirsever olarak degil, görev bilinciyle yaklasmaliyiz.”

Bartin’da Engellilerin Tespiti ve Analizi Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Ismail Ceritli ise gerçeklestirdikleri projenin toplumsal bir karsiligi oldugunu aktararak “Bizler engellileri toplumun vicdani olarak kabul ediyoruz. Biz engellilerimize bir hayirsever olarak degil, bir görev bilinciyle yaklasiyoruz. Bartin sehriyle sinirladigimiz bu çalismayla eldeki daginik verileri tek elden topladik. Bu sayede engellilerle ilgili birimlerimizin ve kurumlarimizin yararlanacagi bilgileri hazirladik” dedi.

Bartin’da Engellilerin Tespiti ve Analizi Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Ismail Ceritli

“Bartin’daki engelli nüfusu orani Türkiye ortalamasinin üstünde.”

Çalistayin ilk oturumunda konusan Bartin Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Said Ceyhan, Bartin Il merkezi ile birlikte üç ilçe, bes belde ve 270 köyde yaklasik 3 bin 600 engelli ile yüz yüze görüsülerek gerçeklestirilen arastirmadan bahsetti. Ceyhan konusmasina su sekilde devam etti:
“2011 Dünya Saglik Örgütü’nün “Dünya Engelliler Raporu” na göre Dünya nüfusunun yüzde 15’i, yani yaklasik bir milyar insanin, süregen hastaliklari da dâhil bir engel ile yasadiklari ifade edilmektedir. Türkiye Istatistik Kurumu’nun (TUIK) 2002 yilinda yaptigi arastirmada ise Türkiye’de nüfusun yüzde 12,29’unun engelli oldugu sonucuna ulasilmistir. Bu arastirma Bartin sehri için TUIK verilerine göre yüzde 3,47 iken, yaptigimiz arastirmada bu oran yüzde 4,23’e çikmistir. Bu sayi süregen hastaliklarda eklendiginde Bartin sehrinin engelli orani Türkiye ortalamasinin üstündedir.”
Çalistayin ilk oturumuna Yrd. Doç. Dr. Ramazan Arslan, Yrd. Doç. Dr. Hande Küçükönder, Ögr. Gör. Pinar Çelebi Demirarslan ve Ögr. Gör Gökhan Demirarslan konusmaci olarak katildi. Çalistayin ikinci oturumunda ise Prof. Dr. Fahri Bayiroglu, Prof. Dr. Ismail Ceritli, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Fidan ve Dr. Mehmet Aysoy yer aldi.
Çalistaya, 14 üniversiteden akademisyenlerle birlikte, Il Jandarma Komutani J. Alb. Tekin Aktemur, Il Saglik Müdürü Dursun Koç, Il Halk Sagligi Müdürü Ahmet Demir, Bartin Sakatlar Dernegi Baskani Ferit Kurulan, engelliler ve davetliler katildi.

Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi