Dünyada ilk olan sistemle kriminal vakalar yapay zekâ ile kolayca çözülecek

Üniversitemizde geliştirilen yapay zekâ destekli sistemle dünyada ilk defa olay yerinde bulunan parmak izi sahibinin ayak boyu tahmin edilerek zanlının tespitinde önemli bir adım daha atılmış olacak.

Üniversitemiz Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak Ceyhan’ın Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) yaptığı yeni patent başvurusu sonuçlandı. Dünyada ilk kez geliştirilen ve güvenlik alanındaki olayların sonuçlandırılmasında yardımcı olacak “Parmak İzinden Ayak Boyunu Tahmin Eden Zeki Sistem” incelemeli patent belgesi aldı.

Parmak izinden cinsiyet tespit eden sisteme entegre edilecek

Dr. Öğr. Üyesi Ceyhan’ın “Parmak İzinden Cinsiyet Tahmin Eden Sistem” ve “10 Parmaktan Herhangi Biri Temel Alınarak Yeni Bir Yaklaşımla Parmak İzinden Cinsiyet Tespit Eden Zeki Sistem”in ardından geliştirilen yapay zeka tabanlı yeni sistem suçlu tespitinde büyük kolaylıklar sağlayacak. Çeşitli deneylerle güvenilirliği test edilen sistemler emniyet, jandarma ve istihbarat teşkilatının kriminal birimlerinde kullanılması durumunda da suç ve suçluyla mücadelede önemli katkılar sağlayacak.

“Zanlıların yakalanmasını kolaylaştıracak bir buluş”

Geliştirilen sistem ile ilgili bilgiler veren Ceyhan, “Üniversitemizin ihtisaslaşma alanı kapsamında olan akıllı sistemler üzerine 10 yıldan uzun zamandır çalışmaktayız. Özellikle kriminal ve güvenlik alanlarında faydalı olacak araştırmalar yapmakta ve ürünler geliştirmekteyiz. Tescil edilen bu patentimiz de daha önce tescil edilen Türkiye, Avrupa ve Amerika patentlerimiz gibi özellikle kriminal alanda zanlıların yakalanmasını kolaylaştıracak bir buluş” dedi.

“Kriminal alanda zaman ve emek kaybı önlenecek”

Ceyhan, dünyada ilk defa geliştirilen sistemle birlikte kriminal alanda zaman ve emek kaybının önüne geçileceğini de ifade ederek “Geliştirilen sistem sayesinde parmak izinin sahibine ait daha önce hiçbir bilgi olmasa bile, sadece kişinin olay yerinden temin edilen parmak izi sisteme verilerek dünyada ilk defa geliştirilen yöntemle yapay zekânın otomatik devreye girmesi sonucunda parmak izi sahibinin ayak boyu yüzde 90’ların üzerinde başarı oranı ile tespit edilebilmektedir. Elde edilen bilgi özellikle kriminal alanlarda suçlu tespitinde şüpheli sayısını önemli miktarda düşürmekte, böylelikle adli birimlerin zaman ve emek kaybını azaltmaktadır” diye konuştu.


“Farklı ülkeler sistemi satın almak istiyor”

Geliştirilen sistemlere farklı ülkelerden ve firmalardan taleplerin olduğunu da kaydeden Ceyhan, “Tescillediğimiz bu yerli ve milli patentlerimiz ile dünyaya örnek olacak ürün geliştirmiş de oluyoruz. Yapay zekâ destekli bu biyometrik sistemlerimiz ile ilgilenen ülkeler bulunuyor. Ayrıca buluşlarımızın lisans hakkını satın almak isteyen firmalar da var” şeklinde konuştu.

Ceyhan, daha önce gerçekleştirilen bir törenle TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan tarafından kendisi ile danışmanı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’na akademik çalışmaların toplumsal faydaya dönüşmesi yolunda adım atan akademisyenler ve öğrenciler için düzenlenen törende plaket verildiğini de hatırlattı.

Rektör Uzun tebrik etti

Üniversitemizde ülkemizin kalkınmasına katkılar sunularak her geçen gün yeni başarı hikayeleri yazıldığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun ise gerçekleştirilen çalışmalarla güvenlik alanında fark oluşturacak yerli ve milli bir sistem geliştirildiğini söyledi.

Rektör Uzun, “Sürdürülebilir gelişim hedefiyle durmadan çalışarak, her şeyin çok hızlı değiştiği günümüzde sadece bilgiyi aktaran değil, aynı zamanda üreten bir üniversite olmayı başardık. Ülkemizin ve dünyanın saygın yükseköğretim kurumları arasına girmek için yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Gurur duyulacak bir gelişim gösterdiğimiz bu süreçte elde edilen başarılara her geçen gün yenilerini ekliyoruz. Bu doğrultuda 'Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları' ihtisaslaşma alanımızı da kapsayan çalışmalarla dünyada benzeri olmayan bir sistem geliştirerek, güvenlik alanındaki işlemleri kolaylaştıran ve zaman kaybını önleyen Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak Ceyhan’ı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Ayrıca, ülkemizde patent konusunda farkındalığı artırma yönünde yürütülen başarılı çalışmalar ve Üniversitemize olan yakın ilgileri dolayısıyla Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Habib Asan’a da teşekkür ediyorum” dedi.


Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi