“Ders Bilgi Paketlerinin Yeterlilikler Açısından İyileştirilmesi Çalıştayı”

Üniversitemiz Kalite Koordinatörlüğü, Eğitim ve Öğretim Birimi tarafından ‘’Ders Bilgi Paketlerinin Yeterlilikler Açısından İyileştirilmesi Çalıştayı’’ gerçekleştirildi.

Üniversitemizdeki kalite çalışmaları kapsamında, Kalite Koordinatörlüğü, Eğitim ve Öğretim Birimi tarafından düzenlenen “Ders Bilgi Paketlerinin Yeterlilikler Açısından İyileştirilmesi Çalıştayı” 07-11 Ocak 2019 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Kutlubey Kampüsü Mimar Sinan Dersliği Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve bir hafta boyunca devam eden çalıştaya Üniversitemiz bünyesinde yer alan Fakülteler, Yüksekokullar ve Meslek Yüksekokullarındaki öğretim elemanları ile iç ve dış paydaşları katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Yazıcı, ders bilgi paketlerinin güncellenmesinin kalite ve akreditasyon çalışmalarının önemli bir boyutunu oluşturduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Yazıcı, gerçekleştirilen çalıştayın önemine de değinerek “Öğretim elemanlarımızın her konuda iç ve dış paydaşlarla çalışmaları, onların görüş ve düşüncelerin alınması, kalite sürecinin daha nitelikli hâle getirilmesinde önemli bir faktördür.” dedi.

Eğitim ve Öğretim Birimi Başkanı Prof. Dr. Nezahat Güçlü ise çalıştayın kapsamı, amacı ve yöntemi hakkında bilgiler vererek, “Üniversitemizde iç kalite güvence sistemini oluşturmak için, uygulanan programların sürekli izlenerek güncellenmesi, programların öğrenci merkezli olarak öğrenme ve öğretmeye açık hale getirilmesi, öğrenciye nitelikli bilgi ve becerilerin kazandırılması temel hedeflerimiz arasındadır. Düzenlediğimiz bu çalıştayta amacımız, bütün birimlerimizin ders bilgi paketlerini eksiksiz tamamlamaları ve bunu bölümdeki tüm öğretim elemanlarının, iç ve dış paydaşların işbirliği ile yapmalarını sağlamaktır.” diye konuştu.

Çalıştayda, Dr. Öğr. Üyesi Burcu Duman tarafından Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesindeki temel alan yeterlilikleri, program yeterlilikleri ve ders öğrenme çıktılarının ilişkilendirilmesi konularında dikkat edilecek hususlar aktarıldı.

Program çıktılarının hazırlanmasında bu temel alan yeterliliklerinin esas alınması gerektiğinin ifade edildiği çalıştayda, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ndan Şef Kerem Kılıçay tarafından ise, Ders Bilgi Paketlerinin sisteme nasıl girileceğini uygulamalı olarak göstererek, bu süreçte ortaya çıkan sorunları açıkladı.

Yapılan bilgilendirmelerin ardından birim temsilcileri ve katılımcı paydaşlarla birlikte ‘Ders Bilgi Paketleri’ üzerinde çalışmalar yapıldı.

Bu süreçte, Eğitim Fakültesi Eğitim Programları Öğretimi, Ölçme ve Değerlendirme bölümünün öğretim elemanları tarafından Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi, program ve öğrenme çıktıları, ölçme ve değerlendirme vb. konularda uygulamalı olarak katılımcılara destek sağlandı.

Çalıştayın sonunda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına katılan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, gerçekleştirilen özverili çalışmalarından dolayı katılımcılara teşekkür etti.

‘Sürekli iyileşme’ anlayışıyla üniversitedeki çalışmaların hız kesmeden devam ettiğinin altını çizen Rektör Uzun, “Kalite; eğitim-öğretim süreçleriyle birlikte yetkinlik ve yeterliliğimize de kusursuzluk katacaktır. Dolayısıyla gösterdiğimiz gayret kısa ve uzun vadede hem yetkinliğimiz hem de öğrencilerimizi geleceğe hazırlamak noktasında faydalı olacaktır. Bu noktada yapacağımız çalışmalarla iç paydaşlarımızla birlikte dış paydaşlarımızın da katılımını önemsiyorum. Çünkü Yükseköğretim Kurumları tarafından verilen akademik bilgi ve beceriler; mesleğe ait bilgi ve beceriler ile mesleğe ait tutumlardan oluşması gerekmektedir. Bu anlamda kişinin bilgi ve becerileri ile ontolojisi birbiriyle örtüştüğü sürece kişinin mesleki marifetinde sürekli bir gelişme olacak, bu durumda Ülkemizin geleceğine değer katacaktır. Bu noktada Yükseköğretim Kurulumuzda da bugüne kadar ciddi çalışmalar yürütülmüş ve yürütülmeye de devam etmektedir. Bu düşüncelerle bizleri yüreklendirmeleri ve desteklerinden dolayı YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın M. A. Yekta Saraç hocamıza ve YÖK Kalite Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Sayın Muzaffer Elmas ile YÖK üyelerimize şükranlarımızı sunuyorum. Çalıştay boyunca gerçekleştirilen gayretli çalışmalardan dolayı ise akademik ve idari personelimiz ile birlikte tüm iç ve dış paydaşlarımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.


Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi