BARÜ’lüler yerli üretim ZİHA’larıyla maliyet ve zamandan tasarruf sağlıyor
Bartın Üniversitesi (BARÜ) öğrencileri yerli imkânlarla geliştirdikleri Zirai İnsansız Hava Aracı (ZİHA) ile verimliliği artırarak zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Makine Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencileri Selim Doğukan Yolcu ve Özgür Uzunca Zirai İnsansız Hava Aracı (ZİHA) geliştirdi. BARÜ’de lisans eğitimleri devam ederken kurdukları Havacılık ve Uzay Kulübü bünyesinde ilk İnsansız Hava Araçlarını (İHA) üreten öğrenciler “Fikirden Ürüne” giden süreçte çalışmalarını geliştirmeyi başardı. Yolcu ve Uzunca; 2023 yılında tarımda ilaçlama faaliyetlerinde kullanılarak su, maliyet ve zaman tasarrufu sağlayan ilk ZİHA’larını başarılı bir şekilde havalandırdı.
Öğrenciler kendi şirketlerini kurdu
Hayallerini geleceğe taşımak isteyen öğrencilerin KOSGEB tarafından Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programına yaptıkları başvuru kabul edildi. Ardından BARÜ’nün 2023 yılında gerçekleştirdiği 6. Ar-Ge Proje Pazarında projelerini sergileyen öğrenciler, bilim insanları ve sektör temsilcileriyle bir araya gelerek fikirlerinin teknolojiye dayanımı ile birlikte pazar taleplerine uygun bir şekilde üretilmesi konusunda görüşmeler yaptı. BARÜ 6. Ar-Ge Proje Pazarından sonra KOSGEB İleri Girişimci Programı kapsamında hibe desteği almaya hak kazanan Yolcu ve Uzunca, Bartın Organize Sanayi Bölgesi İnovasyon Merkezinde ENAPTECH isimli şirketlerini kurdu.
TEKNOFEST, TÜBİTAK, BİLİŞİM VADİSİ…
Girişime dönüştürdükleri projeleriyle tarımda bilinçsiz su ve ilaç kullanımının önüne geçmeyi hedefleyen ve verimliliği sağlamak isteyen BARÜ’lü öğrenciler TEKNOFEST yarışmalarında da önemli dereceler elde etti. Cumhuriyet’in 100. yılında Ankara’da gerçekleştirilen yarışmalara katılan Yolcu ve Uzunca, “Endüstriyel Tarım Teknolojileri” alanında ilk 10’a girmeyi başardı. Takım üyeleri, 5 gün süren yarışmalarda büyük ilgi gördü ve ziyaretçilere çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. TÜBİTAK-1512 BİGG programına başvurmaya hak kazanan öğrenciler, aldıkları destekle Bilişim Vadisi Teknopark’a ikinci şubelerini açtı.
“Öğrencilerimize inanıyor ve onlarla yol arkadaşlığı yapıyoruz”
Üniversite olarak öğrencileri tüm çalışmaların merkezine aldıklarını kaydeden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Tam bağımsız ve güçlü Türkiye yolunda kamu-sanayi-üniversite iş birliğinde geleceğimize değer katmaya çalışıyoruz. Bu yolculukta tüm çalışmalarımızın merkezine aldığımız öğrencilerimizi ‘Tribünde değil, odağında ol’ anlayışıyla destekliyoruz. Hayal etmeleri, üretmeleri ve girişimlerini daha ileriye taşımaları için gayret gösteriyoruz. Bu doğrultuda yerli ve milli üretim anlayışını benimseyen, ülkesine değer katan ve geleceğin teknoloji liderleri olacak öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Üretmeleri ve ürettiklerini hayata geçirmeleri noktasında onlara destek veren akademik ve idari insan kaynağımızla birlikte tüm paydaşlarımıza da teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Haber: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Ceylan
BARÜ İletişim Koordinatörlüğü
Haber: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Ceylan
BARÜ İletişim Koordinatörlüğü