BARÜ’de ahşapta bulunan elektriksel potansiyel araştırılıyor
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle ahşabın basınç etkisinde kalarak oluşturduğu elektriksel potansiyel araştırılıyor.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Bartın Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Aydemir danışmanlığında, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü doktora öğrencisi Zeynep Eda Özan tarafından hazırlanan proje, TÜBİTAK 1002-B Acil Destek Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu. İskenderun Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Gündüz’ün araştırmacı olarak yer aldığı projeyle farklı ağaç türlerinin basınç altında elektriksel potansiyeli üzerine incelemeler yapılıyor.
“Ahşap Materyalde Elektriksel Potansiyel Farkın Belirlenmesi” başlıklı proje kapsamında bilgiler veren Özan, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretmeye yönelik potansiyelin piezoelektrik etkinin belirlenmesiyle mümkün olabileceğini söyledi.
Projeyle enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesine yönelik önemli çıktılar elde edilmesini hedeflediklerini kaydeden Özan, “Ormanların geleceğin enerji kaynaklarından biri olup olamayacağı sorusuna cevap arıyoruz. Farklı ağaç türlerinde çeşitli parametrelerde yapılacak olan incelemeyle elektriksel potansiyel ölçümler gerçekleştirilecek. Uygulanacak çalışma ile ahşap malzemenin basınç etkisinde kalarak oluşturduğu piezoelektrik etki araştırılacak ve var olan potansiyelin kullanılabilirliği incelenecek” dedi.
Enerji alanında sürdürülebilirliğin ve çeşitliliğin önemine değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “İklim değişikliğiyle mücadelenin ve sürdürülebilirliğin gündemimizde daha fazla yer alması ve gelişen teknoloji ile birlikte artan enerji talebine alternatifler sunmaya odaklanarak yapılan çalışmaları oldukça önemli buluyorum. Bu noktada enerji arzında çeşitliliği artıracak yeni alternatiflerin ortaya konulacak olmasından dolayı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü öğrencimiz Zeynep Eda Özan ile emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bölgesel kalkınma temelinde ülkemizin yarınlarına değer katma hedefiyle sürdürdüğümüz gayretlere sundukları katkı için Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Sabri Gök ile Bartın Orman Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Birsen Durkaya’ya teşekkür ediyorum. Ayrıca bizleri daha iyiye ulaşma noktasında motive ederek destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve bilim temelli kalkınma anlayışıyla bizleri teşvik eden TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.