Bartin Üniversitesi’nden Konut Sorununa Çözüm Arayisi
Bartin Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Said Ceyhan editörlügünde yayinlanan “Bartin Üniversitesinin Bartin Konut Piyasasina Etkileri ve Çözüm Önerileri” isimli çalismayla sehirdeki konut sorununa yönelik tespitler ve çözüm önerileri sunuldu. Kitapta, Üniversitenin kuruldugu yildan sonraki 2007-2012 yillari arasinda sehrin nüfusunun yüzde 3,46, üniversitenin ögrenci sayisinin ise her yil ortalama yüzde 25 arttigi kaydedildi. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) ve Toplu Konut Idaresi (TOKI) tarafindan açilan yurtlarin, ögrenci oraninin yüzde 13.06’lik bir kismini karsilayarak oldukça yetersiz kaldigi belirtilerek konut fiyat endeksinin deger artisinin yüzde 41,54 olarak gerçeklestigi vurgulandi. Bu noktada Bartin’da konut fiyatinin ve kira bedellerinin oldukça yüksek oldugu ifade edilerek çözüm önerileri sunuldu. Maddeler halinde verilen önerilerde sunlar yer aldi:
“Ilk olarak emlak piyasasindaki darlik ve fiyatlardaki yüksekligin ortadan kaldirilmasi için toplu konut yapimina agirlik verilmesi. Ikinci olarak özel sektörün yatirimlariyla konut yapiminin gerçeklestirilmesi. Üçüncü olarak üniversite, mülki idareler, mahalli idare kuruluslari ve sivil toplum kuruluslarinin bu yatirimlarin önünü açmak için isbirligi içinde olmasi. Dördüncü olarak yurtlar ve diger konutlarin fiyatlarinin günün sartlarina uygun hale getirilmesi. Besinci olarak ticari zihniyetin degisimini saglayarak, kiraci memnuniyetinin ön planda tutuldugu profesyonel isletmelerin kurulmasinin tesvik edilmesi. Altinci olarak konut üretimindeki kârlilik orani yüksekligi göz önünde tutularak sektörün ilgisinin alana yönlendirilmesi. Son olarak kentin geleneksel yapisi korunarak çok katli binalarin yapilmasina öncelik verilmesi sorunun çözümü için önemlidir.”
Çok yönlü gerçeklestirilen çalismanin, Türkiye Istatistik Kurumunun (TUIK) verileriyle birlikte Bartin’da konut yapimini üstlenen firmalarin ve ögrencilerin görüsleri de alinarak hazirlandigi bildirildi.