Bartin Üniversitesinde Yücel Çaglar Söylesisi
Bartin Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen söyleside konusan Kalkinma Atölyesi Kooperatifi Baskani Ertan Karabiyik, amaçlarinin kalkinmada gençlerin farkindaligini artirmak oldugunu söyledi. Karabiyik, “Kalkinma Atölyesi’nin yürüttügü program çerçevesinde; yerel, bölgesel, ulusal ve küresel sosyal kalkinmanin yeni aktörleri olacak gençlerimizin farkindaliklarini ve bireysel, örgütsel kapasitelerinin artirilmasi amaçlaniyor. Bunun için pratik araçlar ile ilgili bilgiyi saglamak için gençlerin kendi aralarinda ve sosyal kalkinma profesyonelleriyle iletisim halinde olacaklari, bilgi, deneyim ve geribildirimlerini paylasip ve aktif olarak katilabilecekleri bir sosyal medya platformu olusturmalari hedefleniyor” dedi.
Orman Fakültesi Orman Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Erdogan Atmis ise, Kalkinma Atölyesi Kooperatifi tarafindan yapilan çalismalara deginerek, kalkinmayla gençligi bulusturan çalismalarin önemine vurgu yapti.
Ardindan ormancilik alaninda önemli bir isim olarak bilinen Yücel Çaglar, katilimcilara tecrübelerini aktardi. Çaglar, ormancilik, çevre koruma ve kalkinma üzerine bilgiler vererek, gençlere tavsiyelerde bulundu. Çaglar, kendi alanindaki kavramlari toplumsal baglamda da uyarlayarak su sekilde konustu: “Bildigimiz ekolojinin içinde ekosistemlerin özelliklerine göre tanimlar yaparak; orman ekolojisi, bozkir ekolojisi gibi ifadeler getirebiliyoruz. Ancak ben bir toplum ekolojisi tanimini getirmek istiyorum. Insanlar birbirini tanisin ya da tanimasin veya aralari iyi olsun ya da olmasin her birimiz ayni anda ayni düzeyde olmasak da doga ekosisteminde oldugu gibi bir etkilesim içindeyiz. Görünüsümüzden, konusmamiza, düsüncelerimize kadar birçok noktadan etkilenebiliyoruz. Toplum ekolojisi de orman ekolojisinde oldugu gibi her sey birbirinden etkilenir. Toplum ekolojisinin dinamigi olarak bireyler kesinlikle birbirlerinden etkilenirler.”
Çaglar, insan hayatinda sevmenin ve kizmanin önemine de vurgu yaparak, “Bir seyleri sevmek hayatta çok önemlidir. Hep geçmiste olsaydin ne yapardin diye sordum kendime. Aslinda çok iyi bir seven olabilirdim. Ancak sevmek emek isidir. Sevmek, kalici ve karsilikli sevgi alisverisine dayanan bir seydir. Kizmanin da siddetli olanina karsiyim. Herkes bir seylere kizdigi zaman adam gibi kizmalidir. Kizmaniz yol açici bir kizma olmalidir. Kimseyi hirpalamadan, yok saymadan yapilmalidir. Bence herkes gülmeyi en iyi sekilde becermeli ve çok gülmelidir” seklinde konustu.
Çaglar’in daha sonra katilimcilarin sorularini cevaplandirdigi söylesi, Bartin Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Azize Topel Kaygin’in konusmacilara tesekkür belgesini vermesinin ardindan son buldu.