Bartin Üniversitesinde Istatistigin Önemi Anlatildi

Bartin Üniversitesi Fen Fakültesi tarafindan “Hayatin Içinde Istatistik” konulu panel düzenlendi. Panelde konusan Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) Zonguldak Bölge Müdürü Seref Demirtas “Türkiye’nin nüfusu yapilan tahminlere göre 2050 yilinda azami seviyede olacak. 2050 yilinda 93 milyon 475 bin 575 kisilik nüfusa sahip olacagiz. 2019 yilinda 81 milyon 321 bin 569 kisiyle Almanya’nin nüfusunu geçecegiz. 2050 yilindan sonra ise nüfus artisimiz bitecek ve nüfus azalma egilimine girecektir.” dedi.

“ ADNKS’ye Kaydi Olmayanlar Seçimde Oy Kullanamazlar”

Yeni yapilan hemen her yapinin Adrese Dayali Nüfus Kayit Sistemine (ADNKS) kayit edildigini belirten Demirtas “Yeni yapilan her bina yeni dogmus bebek gibi sistemimize kaydediliyor. Bu binadaki her kiside adresle iliskilendirilmektedir. ADNKS’ye kaydi olmayanlar hiçbir kamu kurumunda ve bankalarda is yapamamaktadirlar. Sosyal yardimlasma vakfindan yardim alamamakta ve aile hekimlerine gidememektedirler. Sadece acil islerini yapabilmektedirler. Özel hastaneden faydalanamadiklari gibi pasaport, ehliyet, nüfus cüzdani alma gibi islemlerini de gerçeklestirememektedirler. Ayni zamanda ADNKS’ye kaydi olmayanlar seçim zamani oy da kullanamazlar.” seklinde konustu.
Oturum baskanligini Fen Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ali Ihsan Demirel’in yaptigi panelde ilk olarak Fen Fakültesi Istatistik Bölüm Baskani Yrd. Doç. Dr. Bahar Baskir “Gerçek Dünyada Istatistik Biliminin Önemi”, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hande Küçükönder, “Sosyal Bilimlerde Istatistigin Etkin Kullanimi”, Fen Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuri Çelik, “Finans Dünyasinda Istatistik”, TUIK Zonguldak Bölge Müdürlügünden Uzman Gökhan Önsoy “Türkiye ve Resmi Istatistikler” konularinda konustu.

“Istatistik Hayatin Her Alaninda Çok Önemli”

Panelin sonunda degerlendirme konusmasi yapan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ise istatistigin hayatin her alaninda insanlar için önemli olduguna vurgu yapti. Rektör Kaplan, “Bilgi her ne alanda olursa olsun insanoglunun hayatini kolaylastirmak içindir. Gelecegimizi anlamada ve refah toplumunu olusturmada sayilarin bizim için önemi var. Istatistiklerle elde ettigimiz veriler hayatimizi yeniden düzenlememize yardimci olmaktadir. Sayisal verilerle toplumu ileri tasimak için gerekli bilgiye erisip, onu yorumlama firsati elde ediyoruz. Özelde insanlar genelde toplum ve devletler için istatistigin çok önemli oldugunu düsünüyorum.” dedi.
Panel konusmacilara Rektör Kaplan tarafindan verilen tesekkür belgelerinin ardindan son buldu.

Prof. Dr. Ramazan KAPLAN Bartin üniversitesi Rektörü

Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi