Bartin Üniversitesinde Engelliler Haftasi Etkinligi

i Koordinatörlügü tarafindan Engelliler Haftasi Etkinligi düzenlendi. Etkinlikte konusan Egitim Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Ünal, “Geçmiste bir süre engelli bir birey olarak yasamis ve su anda engelli adayi olan bir birey olarak karsinizdayim. Bu benim hayatimda derin izler birakan bir öykü. Ögretmenlige ilk basladigim zaman, bir kazada ellerim ve yüzüm çok ciddi bir sekilde yanmisti ve bir süre hiç göremedim. Görme engelli olmanin ne demek oldugunu yasayarak ögrendim. Bu dönemde hastanedeki tedavim hizli bir sekilde sürerken bir baktim ki ben sadece hastanedeki yatak ile evimdeki yatak arasinda dönüp dolasan bir kisiydim.” dedi.

Görmedigim haritadan onlarin göstermesiyle ders isledim

Böyle bir yasamin olmamasi gerektigini düsünerek ve bu toplumda bende varim diyerek ögretmenlik meslegini yapmak istedigini belirten Ünal,  “ O dönemde bana gösterilen kolaylikla hiç görmeden Sosyal Bilgiler ögretmenligi yaptim ve meslek hayatimda yaptigim en güzel dersler, keyif aldigim en güzel anlardi.  Ögrencilerim benim o gayretimi görüp bana daha çok saygi göstermeye basladilar. Görmedigim haritadan onlarin göstermesiyle ders isledim.” diye konustu.

Engelleri kaldirdigimizda topluma çok daha iyi katkida bulunabilirler.

‘’Çok basarili bir tedavi sürecinden sonra su an görebiliyorum. Ama toplumda engelliler hiç degil, onlar da var. Engellilik aslinda bizim onlar için olusturdugumuz engeller. Biz o engelleri onlar için kaldirdigimizda bu topluma çok daha iyi katkida bulunabilirler.” diye konustu. Bartin Üniversitesi Engelsiz Bartin Üniversitesi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Sinem Tarhan, “Amacimiz engelli ve engellilik konusunda farkindalik yaratmak. Olabildigince insan haklari temelinde karsilastigimiz engeller konusunda bilgi vermektir.” dedi.

Asil görmemiz gereken seyler öteleniyor.

Ankara Keçiören Hüseyin Güllüoglu Ilkögretim Okulu Sosyal Bilgiler Ögretmeni, görme engelli Mehmet Firat ile Hayati Adalar engellik üzerine bir söylesi yapti. Hayati Adalar, “Insanlar baslarina gelen herhangi bir olumsuz olayi büyütüyor ve bunu isyana kadar götürüyor. Bunu daha çok engelsiz bireylerin hayatinda görüyoruz. Birçok engelli arkadasimiz da basina gelen bu engellilik durumunu onun için bir nimet olarak degerlendiriyor ve sükrediyor. Bize, internette sosyal medyada görmen lazim dedigimiz paylasimlari göstererek asil görmemiz gereken seyler öteleniyor. “ diye konustu.

Gözlerimiz kisiligimize, aklimiza, karakterimize bir deger katiyorsa bakmayi, isitmeyi, anlamayi ögrenmis oluruz

Ögretmenlik yasaminda bir engelli olaraka karsisina çikan güçlüklerle nasil mücadele ettiginianlatan Mehmet Firat "gören gözlerimiz  kisiligimize, aklimiza, karakterimize bir deger katiyor mu? Ya da sadece baktigimiz yeri görmeyimi ariyor. katiyorsa bakmayi, isitmeyi, anlamayi ögrenmis oluruz." dedi.

Konusmalardan sonra Mehmet Firat ile Haydar Adalar'in klavye konseri dinlendi. Etkinlige Bartin Belediye Baskan Vekili Mehmet Sandikli, Bartin Vali Yardimcisi Ünal Çoskun, Rektör Yardimcisi Azize Toper Kaygin, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Selma Çelikyay Egitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Çetin Semerci, Türkiye Sakatlar Dernegi Bartin Subesi Baskani Felit Kurulan, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.

Prof. Dr. Azize TOPER KAYGIN Rektör Yardimcisi


Yrd. Doç. Dr. Sinem TARHAN Engelsiz Bartin Üniversitesi Birim Kordinatörü

Yrd. Doç.Dr. Fatma ÜNAL

Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi