“Apartmanlar Kültür Üretmiyor, Kültür Tüketiyor”
Üniversitemiz Bartin ve Yöresi Tarih, Kültür Arastirmalari Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan “Somut Olmayan Kültürel Miras” adli bir panel düzenlendi. Etkinligin açilis konusmasini yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, toplumlarin kültürleriyle var oldugunu belirterek “Kültür bir milleti olusturan temel yapi taslarindandir. Insanlar kendi kültürlerini disaridan gelecek tehditlere karsi korumali ve kültürel kodlarini gelecek kusaklara aktarmakla yükümlüdür. Kültürlerin zaman zaman küresellesme karsisinda ciddi tehditlerle karsilastigi dogrudur. Ancak bunu korumak için gerekli zemini olusturacak ve gelecege tasiyacak bizlerin önlemler almasi gerektigi de açiktir. Bunun için herkese görevler düsmektedir. Var olmak için dilimizi, kültürümüzü korumali ve gelecek kusaklarimiza aktarmaliyiz.” dedi.
“Yüksek Katli Binalar Insa Etmemeliyiz”
Gerçeklestirilen panelin oturum baskanligini Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ibrahim Delice yapti. Panelde konusan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Baskani Prof. Dr. M. Öcal Oguz, yüksek katli binalarda kültürlerin yasatilamadigini vurgulayarak “Bir binanin boyu bir minarenin boyunu geçmemelidir. Apartmanlarda sikismis hayatlarda kültürlerden gittikçe uzaklasan bir millet oluyoruz. Geleneksel hayatimizda kültürel ve ekonomik anlamda bazi kazanimlarimiz olurken, simdi yüksek katli binalarda hiçbir sey üretmiyoruz, sadece tüketiyoruz. Tamamen tüketim toplumuna dönüstügünüz zaman, savas hali gibi olaganüstü hallerde de çok kolay teslim olursunuz.” diye konustu.
“Türkiye UNESCO’yu Kuran Ilk 10 Ülke Arasinda”
UNESCO SOKÜM Ihtisas Komitesi Baskan Vekili Prof. Dr. Metin Ekici ise Türkiye’nin UNESCO açisindan önemli oldugunun altini çizdi. Ekici, “16 Kasim 1945’te UNESCO Kurulus Sözlesmesi, aralarinda Türkiye’nin de bulundugu 37 ülke tarafindan imzalandi. Sözlesmeye Türkiye 10’uncu ülke olarak 4 Kasim 1946’da katilim karari aldi. Daha sonraki günlerde taraf devlet sayisinin 20’ye ulasmasiyla UNESCO Kurulus Sözlesmesi, 1946 yilinda yürürlüge girdi. Türkiye, 161 ülke arasindan 24 üyeli UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarasi Komitesi’ne ise ikinci kez üye olmustur.” seklinde konustu.
“Kültürümüzü Okullarda Verilen Egitimle Koruyabiliriz
UNESCO SOKÜM Ihtisas Komitesi Baskan Vekili Prof. Dr. Muhtar Kutlu ise kültürel mirasin korunmasinda egitimin önemine vurgu yapti. Kutlu, ilkokuldan üniversiteye kadar müfredatlara halk kültürü derslerinin konulmasi gerektigini kaydederek, “Egitim, Somut Olmayan Kültürel Mirasin Korunmasi Sözlesmesi’nin anahtar kavramlarindan biridir. Somut olmayan kültürel mirasin gelecek kusaklara aktarilarak yasayabilirliginin güvence altina alinmasinin en temel yollarindan biri kültür egitimidir. Kültürel mirasin egitimin her asamasinda bütün egitim kurumlarinda ders olarak okutulmasi gerekmektedir.” ifadelerini kullandi.
Panel karsilikli soru ve cevaplarin alinmasinin ardindan, Rektör Kaplan’in panelistlere tesekkürlerini sunmasiyla son buldu.