36 Bildiriyle Ahlak Konusu Tartisildi
Bartin Üniversitesi Islami Ilimler Fakültesi ev sahipliginde düzenlenen ve 7 oturum seklinde gerçeklestirilen “Geçmisten Gelecege Ahlak Sempozyumu” sona erdi. Iki gün süren ve ulusal anlamda birçok üniversiteden akademisyenlerin katildigi sempozyumda 36 bildiri ile ahlak konusu tartisildi. Kur’an-i Kerim tilavetiyle baslayan sempozyumun açilis konusmasini yapan Bartin Valisi Seyfettin Azizoglu, Islam cografyasinda yasanan olaylari hatirlatarak, “Islam cografyasina baktigimizda hep kan, gözyasi, savas, yikim ve katliamlar yasanmaktadir. Bu cografyanin disindaki yerlere baktigimizda da medeniyet ve kalkinmislik görüyoruz. Özellikle Anadolu cografyasi disindaki Islam cografyasinda yasanan bazi seyler ahlaksizliktan kaynaklanmaktadir. Oralarda yasanan olaylar Islam adina yapiliyor gibi gözüküyor. Yasanan katliamlar, yikimlar ve savaslar Islam’a mal ediliyor. Hâlbuki Islam bu degildir.” dedi.
Vali Azizoglu, Islam dininin temelinin ahlak oldugunu da belirterek, “Kur’an-i Kerim’de ‘Neden yapmadiklarinizi konusursunuz?’ deniliyor. Biz yapmadigimiz seyleri konusuyoruz, tutmadigimiz seyleri anlatiyoruz, ancak anladiklarimizin hiçbirine tabi olmuyoruz. Inanmadan konusuyoruz, o zaman da konustuklarimiz gönüllere dokunmuyor. Dokunmadigi için de bir etkisi olmuyor. O zaman söylediklerimizi öncelikle kendi vicdanimizda yasayacagiz. Temeli ahlak olan bir dinin mensuplari olarak, bunun gereklerini en iyi sekilde yasamamiz gerekmektedir.” ifadelerini kullandi.
Bartin Valisi Seyfettin Azizoglu
Ahlakin bütün toplumlarda ve dillerde karsiligi oldugunu vurgulayan Bartin Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Naci Tankut ise, “Ahlak, bir kavram olmanin ötesinde tasidigi anlamla çok önemli bir yere sahiptir. Bu anlamda bir deger olarak yasadigimiz ahlaki nitelikler, bize çocuk yaslardan beri ailemizden, ögretmenlerimizden ve çevremizden ögrendiklerimiz yoluyla karsilik bulur. Adalet, merhamet, temizlik, emanete sahip çikma gibi ahlaki nitelikleri iyi bir insan, bünyesinde barindirir. Her toplumda oldugu gibi ahlakli olma yolunda kendi dinimiz bizim referansimizdir. Bizim Müslüman bir toplum olarak temel referansimiz, Kur’an-i Kerim ve onu en iyi yasayan Peygamber Efendimizdir.” seklinde konustu.
Bartin Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Naci Tankut
Bartin Üniversitesi Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yakup Civelek de, düzenlenen sempozyumun ahlaki niteliklerimizi hatirlatmasi bakimindan önemli olduguna deginerek, “Kalem suresinde Peygamber Efendimizin en yüce ahlaka sahip oldugu belirtiliyor. Iste biz de bu ayete binaen iyi ve ahlakli bir insan olmak durumundayiz.” diye konustu.
Bartin Üniversitesi Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yakup Civelek
Sempozyum Düzenleme Kurulu Baskani Doç. Dr. Asife Ünal ise, etkinlige birçok üniversiteden katilimin oldugunu kaydederek, sempozyum sonunda ortak bir bildiri yayimlanacagini ifade etti.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Baskani Doç. Dr. Asife Ünal
Resim Yarismasinin Ödülleri Verildi
Sempozyum kapsaminda gerçeklestirilen Ahlak konulu fotograf yarismasinda dereceye girenlere ödülleri de verildi. Yarismada, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ögretmenligi 3. sinif ögrencisi Berat Özakinci birincilik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ögretmenligi 3. sinif ögrencisi Mücahide Nur Tüfekçi ikincilik, Metalürji ve Malzeme Mühendisligi 4. sinif ögrencisi Ufuk Çelik üçüncülük ödülünü aldi. Yarismada ayrica mansiyon ve sergileme ödülleri de verildi.