100. Yilinda Çanakkale Zaferi Konusuldu
Tarih ve Edebiyat Kulübü tarafindan Çanakkale Zaferi ve sehitlerini anmak için “100. Yilinda Çanakkale Zaferi Paneli” düzenledi. Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen panelin oturum baskanligini Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan yapti. Panelin açilisinda konusan Rektör Kaplan, Çanakkale Savasi’nin tarihin kaydettigi en sanli savas oldugunu belirterek, 251 bin 309 sehidimiz ile tarihi yeniden sekillendirildigini söyledi. Rektör Kaplan, savasin hiç istenilmeyen bir olgu olmasina ragmen gerçeklestigini kaydederek, “Insanin oldugu yerde iyilik de kötülük de her zaman var olacaktir. Biz bunu bilmemize ragmen diliyoruz ki, insanoglunu yücelten davranislar, düsünceler ve tutumlar dünyanin yönetiminde egemen olsun. Insan kaybi açisindan baktigimizda Çanakkale Savasi’nda her iki taraftan da korkunç bir tablo ortaya çikiyor. Cephede doktorlar, ögretmenler, mühendisler ve diger birçok meslekten insan yok oldu. Dilegimiz, bu tablolarin yeryüzünde hiç yasanmamis olmasidir. Çünkü yüce buyruk dogrultusunda bir insani yasatan bütün insanligi yasatmis gibidir. Bir insanligi öldüren de bütün insanligi öldürmüs gibidir.” dedi.
“Islamofobi Çanakkale Savasi’yla Hortladi”
Açilis konusmasinin ardindan konusan Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Baskani Prof. Dr. Haluk Selvi, Birinci Dünya Savasi’nda Osmanli Devleti’nin gayrimüslim politikalariyla ilgili bir konusma yapti. Günümüzde bazi çevrelerce dünyadaki büyük problemlerden biri olarak görülen ‘Islamofobi’ konusuna deginen Selvi, “Yunan bagimsizlik hareketi 20. yüzyilda tam manada bir Hristiyanlik hareketi olarak ortaya çikti. Bu devletin çikmasinda cereyan eden hadiseler Bulgar ayaklanmasinda, Sirp ayaklanmasinda, Romen ayaklanmasinda ayni sekilde devam etti. Islamofobi dedigimiz yaklasim Türklerin Balkanlara girmesiyle basladi, hatta Endülüs’e çikmamizla basladi. Birinci Dünya Savasi sirasinda ise zayiflamis bir Islam devleti ortaminda en had safhaya ulasti.” diye konustu.
"Yoklugu da Düsmani da Çanakkale’de Yendik”
Erciyes Üniversitesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Sakin ise “Anilarda Çanakkale Savaslarinda Türk Ordusunun Yiyecek ve Giyecek Ihtiyacinin Karsilanmasi” hakkinda konustu. Sakin, Türk ordusunun yoklukla ve düsmanla mücadele ettiginin altini çizerek, “Türk insani tarihi süreç incelendiginde olaganüstü sartlari kendi lehine çeviren bir yapiya sahip olmustur. Zorluklara, sikintilara aldiris etmeden özellikle bagimsizligi ve vatani ugrunda canini ve varligini vermekten çekinmemistir. Çanakkale Savasi sirasinda da yokluga aldiris etmeden mücadelesini vermistir. Yiyecek darligi çekmis, susuz kalmis, giyecek elbise bulamamis, yirtiklarini kum torbalariyla yamamis ve sogukta üsümüstür. Ancak hürriyetinden ödün vermeden savasini sürdürmüs ve kazanmistir.” seklinde konustu.
“Çanakkale’de Yenilmezlerin Yenildigini Gördük”
Çanakkale Savasi’ni sosyolojik olarak degerlendiren Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Taskesen, savasin bir dönüm noktasi oldugunu vurgulayarak, “Çanakkale Savasi’nda kardeslik ve birlik ruhu pekismistir. Çanakkale’de bu millet maglup olsaydi, daha sonraki Kurtulus Savasi’nda galip gelemezdik ve bugün bu cumhuriyet olmayabilirdi. Sosyolojik olarak söyle denebilir: Yenilmezlerin dahi yenilebilecegini bu toplum kendisinden sonra gelecek nesillere gösterdi.” dedi.
Çanakkale Siirleri Analiz Edildi
Bartin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ibrahim Delice ise Çanakkale Zaferi ve sehitlerimiz üzerine yazilmis siirlerin söylem analizilerini aktardi. Delice, siirlerde asker, Mehmetçik, Türk ordusu, bilinç, Çanakkale, sehit, sehadet, gazi, gelecek, gençlik gibi kavramlarin ön plana çiktigini ifade etti. Sairlerin Çanakkale Savasi’nda kendi söylemlerini metinlerine yerlestirdiklerini de kaydederek, “Bu siirlerde ele alinan fikirler ayni zamanda tarihçilerin Çanakkale Savasi’nin hangi yönlerini öne çikardigini ortaya koyan önemli bir göstergedir.” diye konustu.
Panelin ardindan Tarih Kulübü ile Edebiyat Kulübü ögrencileri, “Çanakkale Zaferi” temali siir ve müzik dinletisi sundu.