‘Alkol ve Madde Bağımlılığı' Konferansı

Yayın Tarihi : 29/11/2018
Üniversitemizde “Alkol ve Madde Bağımlılığı”na dikkat çekmek amacıyla bir konferans düzenlendi.

Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) ile Bartın İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen konferansta, madde bağımlılığının günümüzün en büyük sorunlarından biri olduğu belirtilerek, alınabilecek önlemler konuşuldu.

Konferansta konuşan Bartın Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Cingi Yirün bağımlılık, bağımlılık yapıcı maddeler, madde kullanım nedenleri, risk faktörleri, ailelerin yapması gerekenler ve tedavi süreçleri hakkında bilgiler verdi.

Dr. Yirun, “Madde bağımlılığı kişinin işlevselliğinin ciddi derecede bozulmasına neden olur. Madde bağımlılığı ikili ilişkilerimizden tutunda öğrencilik hayatınıza kadar sizi olumsuz etkilemektedir. Madde bağımlılığı ömür boyu süren bir şeydir. Madde bağımlısı iken kullanmayı bırakıp 12 yıl kullanmasanız bile bir ömür bağımlısınız demektir. Alkol bağımlılığında ilk 10 gün, bağımlılıktan kurtulmak için kritik eşiktir. Tek yapmanız gereken sabretmektir. Sigara bağımlılığı, en önemlisi hiç başlamamaktır. Aşermenizi azaltmak için nikotin ilaçları vardır ama bu da bağımlılığı yüzde onunu azaltmaktadır. En büyük bağımlılığı çözme yöntemi başlamamaktır.” dedi.

Etkinlik karşılıklı soru ve cevapların alınmasının ardından son buldu.