Üniversitemizin savunma sanayisi projesiyle "Mehmetçik" daha güvende olacak
Üniversitemiz tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje ile askeri kara araçlarında zırh delici mermilere karşı balistik koruma sağlamaya yönelik yeni bir zırh üretilecek.
Üniversitemiz Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sabri Gök’ün TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında hazırlamış olduğu proje desteklenmeye hak kazandı. “Atık Sert Kesici Uçların Kullanımı ile Maliyet Etkili Yeni Bir Eklemeli (Add-On) Hibrid Kompozit Zırh Sistemi Üretimi ve Balistik Performansının Değerlendirilmesi” başlıklı proje ile askeri kara araçlarında zırh delici mermilere karşı balistik koruma sağlamaya yönelik yeni bir zırh modelinin tasarım, modelleme, prototip imalatı ve balistik testlerinin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Farklı üniversitelerden bilim insanları projede yer alıyor
Güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını sürekli gelişim anlayışıyla azami ölçüde milli teknolojiler ve yerli imkânlarla karşılamak amacıyla hazırlanan projede alanında yetkin bilim insanları görev alıyor. Bu kapsamda Prof. Dr. Mustafa Sabri Gök’ün yürütücülüğündeki projede Üniversitemiz Mühendislik Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Küçük, Dr. Öğretim Üyesi Farshid Khosravi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Güden, İskenderun Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Günen ve Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Serdar Karakaş çalışmalarıyla destek olacak. Savunma sanayindeki becerileri arttırmak ve ekosistemi güçlendirmek amacıyla projede 1 doktora ve 1 yüksek lisans öğrencisi de bursiyer olarak çalışmalar yapacak.
“Zırh delici mermilere karşı yeni bir zırh üretilecek”
Proje hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Gök, “Ülkemiz savunma sanayi alanında özellikle son 15-20 yılda tüm dünyada ses getiren ve dikkatle takip edilen devrim niteliğinde teknolojik atılımları başarıyla gerçekleştirmiş, hatta bazı alanlarda lider konumuna yükselmiştir. Silah sanayisine ek olarak askeri araçlar ile muharip unsurların yerli ve milli olarak üretim oranının yüzde 70’lere ulaştığı günümüzde denizaltıdan milli muharip uçak projesine kadar birçok alanda gurur verici projelerin önümüzdeki yıllarda askeri envanterimizde yerini alacağına dair inancımız tamdır. Askeri silah ve ekipmanlarında ulaşılan bu teknolojik gelişmelere akademik camianın bilimsel projelerle destek sağlaması son derece önemlidir. Biz de projemizde askeri kara araçlarında zırh delici mermilere karşı NATO Standardı STANAG 4569 Seviye III normunda balistik korumayı sağlamaya yönelik eklemeli zırh (add-on armor) modeline uygun yeni ve alternatif bir kompozit zırh tasarımı, imalatı ve balistik performans testlerini gerçekleştirmeyi planlamaktayız” dedi.
“Zırh delici mermilere karşı tam durdurma sağlayan bir model geliştirilecek”
Yapılan çalışmanın güvenlik alanındaki önemine de değinen Prof. Dr. Gök, “Projemizin başarıyla tamamlanması durumunda askeri kara araçlarında kolaylıkla montajı ve kullanıma uygun zırh delici mermiye karşı tam durdurma sağlayan bir zırh modeli geliştirilecektir. Çalışma sayısal simülasyon modeli ve deneysel balistik testleri olmak üzere iki bölümde birbiri ile eşgüdüm ve optimizasyon esasına göre sürdürülecektir. Proje sonuçlandığında elde edilecek çıktılar ile ulusal ve uluslararası patent alma ve akademik yayın yapma potansiyelinin oldukça yüksek olacağı kanaatindeyiz. Bartın Üniversitesinin akademik çalışmalarıyla adını sıkça duyurduğu son yıllarda bu projemizle Üniversitemize ve ülkemiz savunma sanayisine katkı sunabilecek olmanın heyecanı ve gururu içerisindeyiz. Bu düşüncelerle özellikle bizleri her zaman teşvik edip yüreklendiren Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun’a ve tüm ekip arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
“Bartın Üniversitesi geleceğimize değer katan çalışmalara imza atıyor”
Üniversite olarak yaptıkları çalışmalarla bilim dünyasına ve ülkemizin geleceğine değer katma amacında olduklarını kaydeden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise başarıları dolayısıyla Prof. Dr. Mustafa Sabri Gök ile projede görev alan akademisyenlere teşekkür etti.
Türkiye’nin orta ve orta-yüksek teknolojide üretim yapan bir yapıdan yüksek teknolojide üretim yapan bir yapıya geçme hedefini gerçekleştirmede önemli bir mesafe kat edildiğinin altını da çizen Rektör Uzun, “Her günün bir önceki günden daha iyi olması için tüm bileşenlerimizle birlikte büyük gayret gösteriyoruz. Bu doğrultuda, bir yandan öğrencilerimizi geleceğe en iyi şekilde hazırlamak için çaba sarf ederken diğer yandan da akademik üretkenliğimizi her geçen gün daha iyi noktalara taşımak için gayret ediyoruz. Çalışmalarımızın sonuçlarını görmek ise bizi oldukça mutlu ediyor. Akademik üretkenliğimizi arttırıyoruz, gelişiyoruz ve birlikte başarıyoruz. Bilimsel çalışmalarımızı ve Ar-Ge İnovasyon faaliyetlerimizi her geçen gün arttırarak daha da yükseliş kaydetmeyi hedeflediğimiz bu yolcukta, elde ettikleri başarılarla bizlere yol arkadaşlığı yapan tüm bileşenlerimizi yürekten tebrik ediyorum. Bu düşüncelerle bizleri hep dahi iyisi için teşvik eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize, her zaman yanımızda olarak bizlere destek veren Bartın Valimiz Sayın Sinan Güner’e, iyi dilekleri ve teşvikleri için TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a, kamu kurum ve kuruluşlardan tüm paydaşlarımıza da teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.