Üniversitemizde solunum cihazı çoklayıcısı üretildi

Üniversitemizde 3 boyutlu yazıcıyla üretilen ‘çoklayıcı’ ile bir adet solunum cihazı aynı anda iki hastanın tedavisinde kullanılabilecek.

Koronavirüs nedeniyle tüm dünyada solunum cihazı ihtiyacı artarken, ülkemizde bu sorunla karşı karşıya kalınmaması için tedbirler artırıldı. Bir yandan yerli solunum cihazı üretiminde büyük başarı elde edilirken, diğer yandan da Üniversitemizin paydaşlarının da desteğiyle ürettiği ‘çoklayıcı’ ile bu ihtiyaca yeni bir çözüm daha sunuldu. Böylece 3 boyutlu yazıcı aracılığıyla üretilen ‘çoklayıcı’ ile bir solunum cihazını aynı anda iki hastanın tedavisinde kullanılması sağlanacak.

“Bir solunum cihazını iki hasta kullanabilecek”

Akciğerlere büyük oranda hasar veren virüs nedeniyle bugünlerde en çok ihtiyaç duyulan medikal malzemelerin başında solunum cihazlarının geldiğini aktaran Üniversitemiz Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ersin Alaybeyoğlu, “Bir yandan Koronavirüs hastaları solunum cihazını büyük ihtiyaç duyarken diğer yandan da KOAH, astım gibi kronik rahatsızlığı bulunanlar evde solunum cihazıyla sürekli oksijen takviyesi alıyorlar. Bu noktada yerli ve milli imkânlarla üretilmesinde büyük başarı gösteren solunum cihazlarına ek olarak ürettiğimiz aparatla bir cihazdan iki hastanın aynı anda kullanmasına imkân tanıyoruz. Böylece bu ‘çoklayıcı’ ile kompresör ortamdaki havayı alıp özel tasarlanmış filtreden geçirip, azot ve oksijen olarak ikiye ayıran cihazlara olan ihtiyacı olabildiğince karşılanmasına katkı sunuyoruz” dedi.

“Çoklayıcılar ilk etapta Zonguldak’a gönderilecek”

Aleybeyoğlu, Bartın, Karabük ve Zonguldak’taki akademisyenler ile sağlık çalışanlarının Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) koordinasyonunda büyük çaba sarf ettiklerinin de altını çizerek, “Bu cihazlardan aynı anda daha çok hastanın yararlanması için yeni bir modelleme üzerinde ilk prototip üretildi ve testler şu anda Zonguldak’ta devam ediyor. Testlerden olumlu sonuçlar alınması durumunda bunun da üretimini 3 boyutlu yazıcılarımız vasıtasıyla hızlı bir şekilde gerçekleştirecek ve Zonguldak’a göndereceğiz” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

“Bu necip millet el birliğiyle bunun da üstesinden gelecek”

Koronavirüs salgına karşı gösterilen ulusal mücadelenin önemli olduğunu ifade eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise el birliğiyle bu zorlu günleri geride bırakacaklarına ve birlikte başaracaklarına yürekten inandığını söyledi.

Rektör Uzun, “Bartın Üniversitesi ailesi olarak bu sürece eğitim-öğretim, sosyal sorumluluk dışında ve bilimsel anlamda da destek olmaya devam ediyoruz. Öğrencilerimiz danışman hocalarının da desteğiyle sağlık çalışanları için yüz koruyucu siperlik ürettiler. Bilim insanlarımız paydaşlarımızın da desteğiyle Koronavirüs tanı kitinde kullanılan enzimleri yerli olarak üretmeyi başardı ve çalışmalarını sürdürüyor. Şimdi ise BAKKA koordinasyonunda Üniversitemiz 3 boyutlu yazılar aracılığıyla solunum cihazlarını çoklu kullanmaya imkan tanımak için harekete geçtiler. Her bir çaba ayrı bir öneme sahip ve takdire şayan. Bu düşüncelerle Bartın Üniversitesi ailesinin her bir bileşenine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Örnek bir dayanışma sergileniyor”

Rektör Uzun, gerçekleştirilen çalışmalarla elde edilen başarının bütüncül aklın bir sonucu olduğunu da dile getirerek, “Koronavirüs salgınına karşı gerçekleştirilen ulusal mücadele kapsamında birçok kurum ve kuruluş güç birliği yapmıştır. Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde Sağlık Bakanlığımızın koordinesinde Bilim Kurulunun tavsiyeleriyle süren mücadelede örnek bir dayanışma zemini oluşmuştur. Bizler de bu zincirin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyor, teşvikleri dolayısıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın M. A. Yekta Saraç hocamıza, TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca iş ve güç birlikteliği dolayısıyla Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Mustafa Ünal’a, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Refik Polat’a, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Mustafa Çufalı’ya Antalya Teknokent Müdürü Prof. Dr. Sayın İbrahim Yavuz’a, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Sayın Barış Yeniçeri’ye, BAKKA Genel Sekreteri Muhammed Ali Oflaz’a ve tüm emeği geçenlere de teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Rektör Uzun: Daha güçlü Türkiye yolunda paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz BARÜ 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında 1 gün 24 saatten fazla BARÜ 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarını 15 bini aşkın kişi ziyaret etti Rektör Uzun’a Özbekistan’da ‘Fahri Profesör’ ünvanı verildi BARÜ ile Özbekistan arasında eğitimin her aşamasında köprüler kuruluyor BARÜ öğrenci kulüplerinin 2 projesine ÜNİDES’ten destek Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sürdürülebilirlik Raporu - 2024 yayımlandı Büyük Önder Atatürk, BARÜ’deki törenle anıldı Rektör Uzun’dan 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü mesajı BARÜ 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında 9 proje ödüllendirildi