Üniversitemizde Deprem Konferansi

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi ögrencileri tarafindan “Türkiye’nin Deprem Gerçegi ve Bartin” konulu bir konferans gerçeklestirildi. Konferansin açilis konusmasini yapan Bartin Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Azize Toper Kaygin, depremin önlenemeyecegini; ancak önlem alinabilecegini vurgulayarak, “Deprem konusunda gerekli tedbirleri alma noktasinda son derece kararli olmaliyiz. Bu tür afetlerle karsilasilabilecegimizi unutmadan, her seye hazirlikli olmaliyiz. Bir bilinç olusturarak, olasi dogal afetlerle bas edebilmeliyiz.” dedi.

“Istanbul Merkezli Deprem Üzücü Sonuçlar Olusturabilir”

Daha sonra konusan Gazi Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sabahattin Aykaç, “Betonarme Yapilarda Tasiyici Sistem Düzenlemesi” konulu bir sunum yapti. Binalarin nasil depreme dayanikli insa edilecegini anlatan Aykaç, Türkiye’deki binalarin olasi bir depreme hazir olmadigini ifade etti. Aykaç, “2000 yili ve öncesinde yapilan binalarin depreme karsi dayanikliliklari çok iyi degil. 2002 yili sonrasi binalar ise yeni yasalar ve yönetmelikler ile depreme dayanakli binalar oldugunu söyleyebilirim.” diye konustu.

Istanbul merkezli bir depremin çok üzücü sonuçlar olusturabilecegini de ifade eden Aykaç, “Böyle bir felaketi daha önce yasadik, insallah bir daha yasamayiz. Ancak Istanbul merkezli bir depremin sonuçlariyla ilgili rakam bile veremem. Eski binalarimizin oldukça büyük bir kisminin hazir olmadigini düsünüyorum. Kentsel dönüsümün çikis noktasi oldukça iyi; ancak daha kat edilmesi gereken çok yol var.” seklinde konustu.

“Deprem Bölgesinde Oldugumuz Bilinciyle Hareket Etmeliyiz”

Bartin Belediye Baskani Cemal Akin ise Bartin’in birinci derece deprem bölgesinde oldugunu hatirlatarak “Türkiye'nin bir deprem bölgesi oldugu bilinciyle yasamamiz gerekiyor. Bartin'da 3 Eylül 1968 yilindaki depremi yasayanlardanim. Çok fazla nüfus olmamasina ragmen Bartin'da 29 tane vatandasimiz hayatini kaybetti ve 2 bin 478 binamiz hasar gördü. Bartin 1996 yilinda olusturulan deprem haritalarinda ikinci derece deprem bölgesi idi. Daha sonra birinci derece deprem bölgesinde oldugu kararlastirildi. O dönemin öncesinde çok dayaniksiz binalar vardi. Biz Bartin'da da bununla ilgili standartlari gelistirmeye çalisiyoruz. Ilimiz alüvyon bir arazide bulunuyor. Bu nedenle özellikle daha tedbirli olmamiz gerekiyor. Buralarda gerekli tedbirleri almazsak çok büyük sikintilar yasayacagiz. Bartin'da 2015 yilinda 70 adet bina tespit edildi ve depreme dayanikli olmadigi için yikildi. Bunlarin yerine yeniden binalar yapildi. Yikilan binalarin yeniden yapilasmasinda kanunlar noktasinda kolaylik sagliyoruz. Bunun disinda basta sel olmak üzere diger afetlere yönelik tedbirlerimizi de aliyoruz. Bu noktada belediyemiz bünyesinde 50 kisilik ekip olusturuldu.” dedi.

“Daha Önce Tsunami Oldu, Yine Olabilir”

Bartin Afet ve Acil Durum Müdürlügü (AFAD) Il Müdürü Nurhan Dogruöz ise “Bartin’da Afet Yönetimi” adli bir sunum yapti. Dogruöz, son olusturulan deprem haritasina göre Türkiye’deki insanlarin yüzde 95’inin deprem tehlikesi altinda yasadigini söyledi. Bartin’da 1968 depremini de aktaran Dogruöz, “3 Eylül 1968 depremi meydana geldigi tarihte Amasra’da bulunan Hartmann Wedding adli akademisyenin aktardiklarina göre halk panik halindeymis. Daglardan kopan büyük kütleler denize dökülmüs. Denizden karaya biri 60 metre digeri 100 metreyi bulan tsunamiler olusmus. Tüm tedbirlerin her olasiliga göre alinmasi noktasinda, AFAD olarak üzerimize düseni yapmaya çalisiyoruz.” diye konustu

“Kentsel Dönüsüm Çok Önemli”

Bartin Çevre ve Sehircilik Müdürlügü Altyapi ve Kentsel Dönüsüm Hizmetleri Sube Müdürü Okan Sürül ise “Bartin’da Depreme Hazirlik” adli konusmasinda “Afet riski altinda olan veya bozulmaya ve çökmeye ugrayan kentsel alani ,kentsel dönüsüm projeleriyle yeniliyoruz. Depreme hazirlik noktasinda kentsel dönüsümün çok önemli oldugunu söyleyebilirim.” seklinde konustu.
Konferansta Bartin Üniversitesi Yapim ve Arastirma Kulübü (BÜYAK) Baskani Okan Mert Doganyigit de bir tesekkür konusmasi yaparak, ders konusu olarak böyle bir etkinlik düzenlediklerini ifade etti. Ardindan Rektör Vekili Kaygin’in konusmacilara tesekkür belgelerini vermesiyle etkinlik son buldu.

Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi