Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Sezai Karakoç Sempozyumuna katildi
Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ile Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ismet Emre, Diyarbakir'da Dicle Üniversitesinde düzenlenen Uluslararasi Sezai Karakoç Sempozyumu’na konusmaci olarak katildi.
Sezai Karakoç'un edebiyatçi kimligi, medeniyet, devlet, dogu-bati, metafizik, mekân, mimari görüsleri ve dirilis felsefesine degin pek çok yönü gündeme getirildi. Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Sezai Karakoç siirinin düsünce temeli” baslikli sunusunda “Dirilis bir edebiyat akimi degil, hakikat edebiyatidir. Dirilis sanat ve edebiyati bir araç olarak görmez. Çok yönlü bir düsüncenin farkli olgulari olarak görür. Dirilis bir mistik akim da degildir. Onun metafizik kavramlari mistisizmden farklidir. Sahdamar, degerler kavramlarinin ifadelestirildigi siirlerdendir. Toplumsal çözülme ve bozulma karsisinda seslendirilen bir karsi durustur" seklinde konustu.
Rektör Kaplan; Sezai Karakoç siiri, siirin estetik dokusunu ihmal etmeden yapilan bir kültür elestirisidir ve hiç bir Türk sairi Sezai Karakoç kadar bu kavramlari bu denli belirgin ve kapsamli elestirmemistir diyerek sözlerini söyle noktaladi: "Sezai Karakoç'un siirlerinin temel konusu, Ortadogu ve Islam dünyasinin içinde bulundugu sorunlarin çözüm reçetesidir. Insanlarin ve medeniyetin sorunlarina reçeteler sunar. Bu yüzden de Sezai Karakoç'un siirleri yogun elestiri içermesine ragmen bir antitez degil tezdir."
Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ismet Emre ise “Sezai Karakoç Sanatinin Ontolojik Anahtari: Dirilis” konulu bir konusma yapti.