Üniversitemiz, Istiklal Sairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ölümünün 76. yilinda düzenledigi bir programla andi.

Rektör Kaplan: Akif’in “Çanakkale Sehitlerine" siiri, siir tarihimizin de müstesna güzel örneklerinden biridir

Anma programinin basinda Edebiyat Fakültesi ögrencisi Mustafa Uçdu’nun okudugu “Çanakkale Sehitlerine" siirini ögrencimizin güzel okudugunu ifade eden Rektör Kaplan, “Türk siirinin meshur sairlerinden Sair-i Azam Abdülhak Hamit, bir gün gençlerle sohbet ederken gençler etrafini sarmislar; ‘üstat’ diye kendisine iltifatlarda bulunuyorlar. O da bunun gerçekten tadini çikartiyor. Tam bu esnada Çanakkale’den söz açilmis. Gençlerden biri, ‘Evet üstadim, ama bir de Mehmet Akif Bey’in bu konuda manzumesi var.’ diyor. Bunun üzerine Abdülhak Hamit’in keyfi kaçiyor ve o büyük sair diyor ki: ‘Kuzum, ne güzel sohbet ediyorduk; nereden çikti simdi bu siir?’ Çanakkale’yi anlatan siirler arasinda Akif’in bu manzumesi gibi bir siir bugüne kadar yazilmadi. Korkarim ki, bundan sonra da yazilmayacak. Yani biraz önce okunan bu siir, hem fikir dünyasi bakimindan hem de o fikri ifade etmedeki yüksek gücü bakimindan hakikaten siir tarihimizin de müstesna güzel örneklerinden biridir.” dedi.

Mehmet Akif Ersoy’un belki de baska bir örnegi olmayacak biçimde örnek bir sahsiyet oldugunu söyleyen Karamanoglu Mehmet Bey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Turan Karatas, “Akif; kisiligiyle, mizaciyla, ilkeleriyle, ahlakiyla ve yasantisiyla örnek biridir. Birçok yazarimizin, sairimizin hayatlarina baktigimizda onlarin eserlerindeki pariltiyi, cazibeyi ve güzelligi yasantilarinda göremeyiz.” diye konustu.

Akif, haksizliklarin karsisinda dimdik duran bir aydin ve toplum önderidir

Mehmet Akif’teki insan sevgisine deginen Yildiz Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölüm Baskani Prof. Dr. Yakup Çelik, “Mehmet Akif yoksulluk ve acilar içerisindeki çocuklara, adaletsizliklere tepki gösterir; haksizliklarin karsisinda dimdik durur. O, zamana ve güce göre tavrini degistirmeyen, bilgi ve birikimini korkmadan dile getiren bir aydindir; bir toplum önderidir.” dedi.

Batidan bilim ve teknolojiye ait kisimlari almamiz gerekir

Alti yüz yil boyunca sadece Bati’ya degil, dünyaya meydan okuyan Osmanli Devleti’nin, bunun sarhoslugu ile dünyadaki gelismeleri takip etme geregi duymadigini ve yeniliklerin gerisinde kaldigini belirten üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ismet Emre, “O günün dünyasinda Akif neyi düsünüyor? Gözümüzü açtik; Avrupa medeniyeti, Avrupa adaleti nakaratindan baska bir sey isitmedik. Ingiliz adaleti, Fransiz hâkimiyeti, Alman dehasi, Italyan terakkisi kulaklarimizi doldurdu. Akif diyor ki: Din, gelismeye engel degildir ve bu sebepten dinimizi birakmaya gerek yoktur. Hatta onu daha iyi yasayarak bir isik görebiliriz. Bati’dan kültür ve medeniyete ait olan kisimlari degil, bilim ve teknolojiye ait kisimlari almamiz gerekir.” diye konustu.

Konferansa Bartin Vali Vekili Türker Öksüz, Milletvekili Yilmaz Tunç, Emniyet Müdürü Mehmet Altinok, Il Jandarma Komutani Jan. Alb. Alaaddin Karsavuran, siyasi partilerin temsilcileri ve il müdürleri katildi.

Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi