Rektör Uzun, “Alev Alatlı’yı Anlamak” sempozyumuna katıldı

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, eğitimci ve yazar Alev Alatlı’nın anıldığı sempozyuma katılarak “Alev Alatlı ve Düşünce Dünyası” başlıklı oturumu yönetti.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi eğitimci, yazar Alev Alatlı anısına Kapadokya Üniversitesi tarafından sempozyum düzenlendi. Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un da katıldığı etkinlikte; Kapadokya Üniversitesinin kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanı olan Alev Alatlıyı anmak için farklı oturumlarda “Alev Alatlı ve Eğitim”, “Alev Alatlı ve Düşünce Dünyası”, “Alev Alatlı ve Edebiyat”, “Alev Alatlı ve Bilim” başlıklarında oturumlar gerçekleştirildi.

Mustafapaşa Yerleşkesi Oktay Sinanoğlu Konferans Salonunda düzenlenen sempozyumda BARÜ Rektör Uzun “Alev Alatlı ve Düşünce Dünyası” başlığının oturum başkanlığını yaparken İstanbul Kültür Üniversitesi Prof. Dr. Ömür Ceylan ile Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Türker programda konuşmacı olarak yer aldı.

Oturumunun açılışında konuşan Rektör Uzun, Alev Alatlı’nın eğitim ve düşünce dünyasına katkılarına değinerek 21. yüzyılın en önemli kadın düşünürlerinden olduğunu vurguladı.

Rektör Uzun,  “Alev Alatlı hanımefendi vefatından önce ‘Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz’ diyerek ülkesini kendine dert edinen, ülkemizin fikir ve düşünce dünyasına yön veren yazı, makale, kitap ve söylemleriyle ufuk açan usta bir eğitimci ve düşünce insanıydı. Zengin kelime haznesi,  bilgi birikimi ve entelektüel seviyesi ile onun dinlemek, onun kitaplarını okumak ‘ayaklı kütüphane’ deyimi ne demek anlamak demekti. Her yönüyle çok donanımlı bir entelektüeldi. Türkiye’nin yetiştirdiği önemli entelektüellerden biri olan Alev Alatlı Hocamızı saygı ve rahmetle anıyorum” dedi.

Ayrıca Alatlı’nın Filistin halkının haklarını uluslararası düzeyde savunan bir Türk aydını olduğuna değinen Rektör Uzun, “Alev Hoca, ‘Filistin meselesi beni deli eder’ diyerek Filistin’de yıllardır yaşatılan ve günümüzde şiddeti artarak devam insanlık dramını gözleri dolarak anlatan elini taşın altına koymaktan çekinmeyen gerçek bir aydındı. 1986 yılında Filistin davasının uluslararası alanda duyurulmasına yaptığı katkılardan dolayı merhum Filistin lideri Yaser Arafat tarafından özgürlük madalyasıyla onurlandırılmıştı. Geçmiş yıllarda yaptığı tespitleri bugüne de ışık tutan önemli bir değerdi” diye belirtti.

İki gün süren program, farklı üniversitelerden alanında uzman bilim insanlarının katılımıyla tamamlandı.


Haber: Ebru Adalı

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

BARÜ’lü Kaan Kahriman 3 altın madalyayla Avrupa şampiyonu oldu BARÜ 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında 9 farklı ülkeden projeler sergilenecek Rektör Uzun, Tarım Orman Ekranı “Yeşil Yakalılar” programına konuk oldu BARÜ’nün URAP Türkiye Sıralamasındaki yükselişi devam ediyor Rektör Uzun’dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı BARÜ yürütücülüğündeki BİRUS Projesi İspanya’da tanıtıldı Çölleşme ve erozyonla mücadelede ortak yapılabilecekler konuşuldu BARÜ öğrenci kulüpleri yeni takım arkadaşlarıyla bir araya geldi BARÜ ihtisaslaşan üniversite koordinatörleriyle bir araya geldi BİRUS projesiyle iş birliği içinde yapılan çalışmalar tanıtıldı