Prof. Dr. Karaöz: “Gelecekte Insanlar 200 Yil Yasayacak“

Bartin Üniversitesi Bilimsel Arastirmalar Kulübü (BÜBAK) tarafindan “Kök Hücre ve Güncel Gen Tedavileri” baslikli bir konferans düzenlendi. Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen etkinlige Liv Hospital Rejeneratif Tip ve Kök Hücre Üretim Merkezinden Prof. Dr. Erdal Karaöz konusmaci olarak katildi. Türkiye’de hem kök hücre arastirmalari yapan hem de uygulamalarin gerçeklestirildigi merkezin basinda olan Karaöz, yaptigi sunumda kök hücrenin dünü, bugünü ve gelecegi hakkinda bilgiler verdi.

“Artik Doktorlar Amerika’dan Türkiye’deki Hastayi Tedavi Edebilir”

Karaöz, teknolojideki hizli gelisimin tip alanina da yansidigini vurgulayarak, ameliyatlarin artik robotik cerrahiyle yapildigini ifade etti. Karaöz, “Teknoloji inanilmaz gelisiyor. Tipta görüntüleme sistemleri inanilmaz degisiyor. Cerrahi sistemler de inanilmaz gelisti. Daha az kesik ve daha az kanama ile hastayi kisa sürede taburcu edebilecegiz. Artik robotik cerrahi dedigimiz bir olguya dogru gittik. Bu cerrahi yöntemiyle doktorlar ellerinde nester olmadan robotlar araciligiyla ameliyat yapabiliyorlar. Bugün Amerika’daki bir cerrah, robotun basinda oturup Türkiye’deki bir hastanedeki hastayi tedavi edebilecek durumda.” dedi.

“Ölümsüzlük Yok, Ancak Insan Ömrü Uzayacak”

Tipta yasanan gelismelerle insan ömrünün uzadigina da dikkat çeken Karaöz, “Bizim hücrelerimizin uç kisimlarinda ‘telomer' diye bir parça var. Bu her bölünme yasandiginda kesiliyor. Bittigi zaman da bizim somatik hücrelerimiz bu telomeri yerine koyamiyorlar. Kök hücreyi bu telomerden farkli kilan, bu kisalan hücreyi enzim aktivitesiyle yerine koyabilmesidir. Yasami uzatmak da bu telomerin uzatilmasini engellemekten geçiyor. Ben bunun tamamen gerçeklesecegine, ölümsüzlügün olacagina inanmiyorum. Ancak gelecekte insanlar 200 yil yasayacak. Biz bunu göremeyecegiz, ama bunun olacagina inaniyorum. Ortalama insan ömrünün gitgide artmasi da bunu gösteriyor.” diye konustu.
Konferansa Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Fen Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ali Ihsan Demirel, ögretim elemanlari ve ögrenciler katildi

Vefayla taçlanan emekler BARÜ’de onurlandırıldı BARÜ öğrenci kulüplerinin 17 projesi ÜNİDES programıyla desteklenecek BARÜ’ye İlham Veren Kamu Yönetimi Proje ödülü BARÜ, akreditasyon başarılarına bir yenisini ekledi BARÜ’de TÜBİTAK-Slovenya iş birliğinde yangın güvenliği için çalışmalar yapılacak BARÜ, Erasmus+ projesiyle arkeolojik mirasın geleceğine katkı sunuyor BARÜ ev sahipliğindeki ‘PANELSAN CUP 2025’te 20 üniversiteden takımlar yarıştı BARÜ’de çocuk şenliği coşkusu yaşandı BARÜ, “7. Bolu-Düzce Ar-Ge Proje Pazarı”na katıldı BARÜ, patent ve faydalı model başvurularında Türkiye üçüncüsü