'İstiklal Şairi' Mehmet Akif Ersoy ve Çanakkale Şehitleri anıldı

Üniversitemiz Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan İslami İlimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Azize Toper Kaygın, Mehmet Akif Ersoy’un örnek bir insan olarak, Çanakkale Zaferinin de örnek bir olay olarak tarihte gururla yer aldığını vurguladı.

Prof. Dr. Toper Kaygın “Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, millet olarak zor zamanlardan geçtiğimiz bir dönemde önemli eserler vermiş, İstiklal Marşı’mızı yazarak milletimizin bağımsızlığı adına tarihi bir vesika bırakmıştır. Milli Şairimizin yazdığı her eser Milli Mücadele Döneminin de birer özeti gibidir. Büyük bir aşk ve derin bir imanla kaleme aldığı eserleri, Mehmet Akif Ersoy’un vatan sevgisini açıklamasının yanında önemli bir şahsiyete sahip olduğunu da anlatmaktadır. Öğrencilerimizin İstiklal Şairimizin eserlerini okumasını, Onu daha iyi anlamak için gayret göstermesini diliyorum. Bu düşüncelerle vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve bütün şehitlerimizi ve ebediyete irtihal etmiş gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum.” dedi.

‘İstiklal Şairi’ ve ‘Çanakkale Ruhu’ anlatıldı

Ardından geçilen “Mehmet Akif Ersoy, Çanakkale ve İstiklal Marşı Eşliğinde Değerlerimiz” adlı konferansı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İsmet Uzun verdi.

Prof. Dr. Uzun, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşını aşk ile yazdığını kaydederek “Mehmet Akif Ersoy şahsiyeti ve çalışkanlığıyla örnek bir insandır. Milli Şairimiz 4 dili çok iyi biliyor. Mehmet Akif ‘Benim dönemimde İstanbul’da o dönem Arapça bilen 4 âdem vardır’ demiştir. Kur’an- Kerim’i ezbere bilmekle beraber, çok iyi musiki biliyor. Herkes tarafından takdir edilen ve örnek gösterilen bu insan tarafından İstiklal Marşı’mız kaleme alınmıştır. Mehmet Akif, inancın huzurunu derinden duyan, yaptığını bilerek ve anlayarak yapan biridir. Mehmet Akif’i yakından tanımakla, yakın tarihi yakından tanımak eşdeğerdir. Bu noktada Milli Şairimizi anlamak için çok okumamız gerekmektedir.” diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy’un çok yönlü bir aydın olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Uzun, sözünün eri Akif’i anlatmak için kelimelerin yetersiz kalacağını da vurguladı.

Prof. Dr. Uzun, Çanakkale Savaşı’nda her biri farklı milliyete sahip insanların tek millet ve tek yürek olarak savaştığını da vurgulayarak, “Bundan 103 yıl önce aynı siperde savaşan bu milletin evlatları, şimdi koyun koyuna yatmaktadır. Çanakkale sadece bir zafer değil, aynı zamanda bir bütünleşme ve bu milletin geleceğini kazandığı bir olaydır.” ifadelerini kullandı.

Yoğun katılımın olduğu etkinlik, 12 Mart 1921 tarihinde İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisinde okunuşunun ses kaydının dinletilmesiyle son buldu.

Konferansın ardından İslami İlimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Azize Toper Kaygın, Prof. Dr. Mustafa İsmet Uzun ve öğretim elemanları Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’u makamında ziyaret etti.

Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü
Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi