’Istiklal Marsi Piyesi’ Göz Doldurdu
Edebiyat Kulübü tarafindan gerçeklestirilen etkinlik, Bartin Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçeklestirildi. Programin açilisinda konusan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, düzenlenen programla iftihar edilen bir millet büyügünü andiklarini belirterek, “Mehmet Akif Ersoy toplumsal hayatimizin kilcal damarlarina kadar islemis bir halk adamidir. Bir tarihçi, bir sosyolog kimligiyle karsimiza çikan Akif, toplumsal sorunlarimizi aktaran ve bunlara ayni zamanda çözüm önerileri sunan bir sahsiyettir. Bu nedenle Akif’in eseri Safahat her evde bulunmasi gereken bir kitaptir” dedi.
Rektör Kaplan, Istiklal Marsi’nin ülkemiz açisindan önemine de deginerek, “Istiklal Marsi’nin önemi, bizi toplumsal dinamikler bakimindan biraraya getirmesidir. Istiklal Marsi okunurken herkes ayni seyleri hisseder ve gelecege umutla bakmamiz için milli mutabakat metnimizdir. Bu milli mutabakat metni, kendisi etrafinda bütün toplumun kenetlenmesi saglamaktadir” seklinde konustu.
Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan
“Akif, Ayni Zamanda Bir Istikbal Sairidir”
Mehmet Akif Ersoy’u sadece Istiklal sairi olarak görmemek gerektigini kaydeden Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ibrahim Delice, “Mehmet Akif Ersoy’un hayati ve ortaya koydugu eserler incelendiginde onun ayni zamanda bir istikbal sairi oldugu da görülecektir. Akif’in hedefinde Hakkin Sesleri ile beslenecek özgürlük ve bagimsizligi ilelebet yasatacak olan Asim’in nesli vardir. Çünkü ona göre bu nesil oldugu sürece yeni Istiklal Marsi yazilmasinin önü kesilmis olacaktir” ifadelerini kullandi.
“Istiklal Marsi Unutmaya Karsi Bir Direnmedir”
Programda konusan Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk Öner, tarihin unutulmamasi ve yasatilmasi gerektigini belirterek, bunu da sanat ve sanatçilarla olabilecegini vurguladi. Istiklal Marsi’nin da geçmisimizi unutturmadigini aktaran Yrd. Doç. Dr. Öner, “Mehmet Akif Ersoy, Istiklal Marsi ile toplumsal hafizamizin unutulmamasi gerekenlerin unutulmayacagini belgelemistir. Istiklal Marsi unutmaya karsi bir direnme metnidir. Yasanmisliklari dizelere döken bir basyapittir. Aidiyet, istiklal, tecrübe hislerini, adeta ilahi bir ilhamla pekistiren bir destan, unutusu ve yoklugu tanimlayan bir ütopyadir” dedi.
“Istiklal Marsi, Millete Adanmis Bir Siirdir”
Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Yildirim ise Mehmet Akif Ersoy’un Istiklal Marsi’ni millete adadigini kaydederek, milli marsin bu nedenle “Safahat” kitabinda yer almadigini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Yildirim, “Mehmet Akif Ersoy, çaginin tanigi büyük bir sair olarak yaptiklariyla ve adanmisligiyla toplumun yüreginde yer edinmistir. Istiklal Marsi’ni millete adadigini söyleyen bu sair, bu siri kendisinin olarak artik görmez. Bu sebeple de onu büyük eseri olan Safahat’ta yer vermez. Kendisine niçin böyle bir sey yaptigi soruldugunda “Çünkü onu milletimin kalbine gömdüm” demektedir” seklinde konustu.
“Istiklal Marsi Piyesi Duygulandirdi”
Yapilan Konusmalarin ardindan Edebiyat Kulübü üyesi ögrenciler tarafindan milli sairden siirler okundu. Daha sonra sergilenen “Istiklal Marsi Piyesi” ile ise milli marsimizin tüm kitalari toplumun farkli kesimlerinden kisilerin temsiliyetiyle okundu. Temsiliyette, avukat, hemsire, asker, imam, ögretmen ve ev hanimi gibi farkli toplumsal gruplarindan kisiler Istiklal Marsi’ndan birer kita seslendirerek sahnelenmesi göz doldurdu.