III. Ar-Ge Proje Pazarı’nın konuğu İTÜ Rektörü Karaca oldu
Üniversitemiz III. Ar-Ge Proje Pazarı kapsamında düzenlenen konferansta konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Teknoloji Çağında Yeni Eğilimler” ve “Yeni Nesil Üniversite” konularında bilgiler verdi.
Üniversitemiz III. Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, bir konferans verdi. Etkinlikte ilk olarak “21. Yüzyılda Yeni Nesil Üniversite Nasıl Olmalı!” sorusu üzerinden bir konuşma yapan Rektör Karaca, “Üniversiteler zamanla değişmektedir. Böyle de olmak zorunda. Üniversiteler birbirine benzememeli ve bir arayış içerisinde olmalıdır. Bazen bir konu için başka bir örnekten kendimize özgü olarak esinlenebiliriz. Ancak aynı olma çabası içerinde olursak orada bir problem var demektir. Üniversiteler, bilginin üretildiği, tüketildiği, transfer edildiği ve ticarileştiği yerlerdir.” dedi.
Artık her şey bilgi ekonomisine dayanıyor”
Dünyadaki değişimi özetleyerek bilgi ekonomisinin en önemli güç olduğuna da değinen Karaca, “Bundan bin yıl önce de 2 bin yıl önce de aslında farklı şeyler düşünmüyorduk. Felsefe olarak, sosyolojik olarak, coğrafya olarak o zamanlarla şimdiki insanlar aynı şeyleri düşünüyorlardı. O zamanlarla bugün arasındaki en önemli fark teknoloji olmuştur. Örneğin 1886’da Karl Benz tarafından yapılan bir otomobil oldukça yavaş ilerlerken 2015 yılında üretilen bir Bugatti marka otomobil ses hızını geçmeyi başarmıştır. Otomobilin gelişimi yaklaşık 130 yıl aldı. Havacılık sektöründeki gelişim 70 yıl, presesör alanındaki gelişim 40 yıl aldı. Televizyonun ise buluşundan yaygınlaşması 75 yıl almıştır. Telefon yaklaşık 33 yıl almıştır. Cep telefonlarının yaygınlaşması 2 yıl almıştır. Ancak şimdi bir oyun sadece ve sadece 35 günde 50 milyon kişiye erişebilmektedir. Bu da bilgi ekonomisi dediğimiz noktada ortaya konan hızlı değişime işaret etmektedir. Eskiden petrol şirketleri en çok kazananlarda ilk ondayken şimdi bilgiyi üretenleri ilk onda görmeye başladık. Her şey bilgi ekonomisine dayanıyor.” diye konuştu.
Yapay zeka, enerji verimliliği, dijitalleşme, ileri malzeme…
Rektör Karaca, teknoloji çağıyla birlikte yeni eğilimlerin oluştuğuna da dikkat çekti. Bu eğilimler doğrultusunda güncel ilk on teknolojiyi de sıralayan Karaca, “En önemli ilk on teknoloji; yapay zeka, nesnelerin interneti, bataryalar, işlemciler, ileri malzemeler, sensörler, robotik, katmanlı imalat, artırılmış gerçeklik ve genetiktir.” ifadelerini kullandı.
Karaca, içinde bulunduğumuz çağda insanlığın gereksinimleri doğrultusunda oluşan eğilimler hakkında bilgiler de vererek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Teknoloji çağında yeni eğilimlerden biri enerji verimliliğidir. Yani cihaz, vasıta, bina, şehir, ülke ve dünya ölçeğinde; enerji azami verimlilikte, doğru zamanda, doğru yerde ve doğru miktarda kullanımına yönelik teknoloji ve uygulamalar öne çıkacak. Sürdürülebilir bir dünya için enerji verimliliği hiç olmadığı kadar önem kazanmıştır. Dijitalleşme de bir diğer önemli konudur. Çok da uzak olmayan bir gelecekte dünya üzerinde 50 milyar akıllı cihaz olacağı öngörülüyor. Sensör ve haberleşme teknolojileri yanında algoritma alanındaki gelişmeler de büyük çaplı dijital dönüşümün önünü açıyor. Yeni eğilimlerden biri olan ileri malzemeler ise aslında her alanı etkileyen temel bir alandır. Bu alandaki gelişmeler de hızlandı ve alternatif malzemeler birer ikişer hayatımıza girmeye başladı. Bunun katlanarak artmasını bekliyoruz. Öte yanda enerji depolama konusu da her cihaz ve sistemi etkilemektedir. Bu da, enerji verimliliği ve dijitalleşmeyi kolaylaştırırken bir yandan da yaşantımızı daha mobil kılarak mekândan bağımsızlaşmayı güçlendirecek. Bu alandaki gelişmelere yeni malzemelerin katkısı da büyük olacak. Gittikçe paylaşım ekonomisi de fayda maksimizasyonu sağlaması açısından önemi anlaşacak ve yaygınlaşacaktır. Yeni eğitim teknolojilerini de görmezden gelmemek gerekiyor. İnsanlığı geleceğe hazırlayacak yeni uygulama ve teknolojiler vasıtasıyla mekândan bağımsız, bireye özel ve daha etkili eğitim sistematiklerinin oluşturulması sağlanacak.”
“Dünyanın en büyükleri bilgi satan şirketler oldu”
Bilgiyi depolayan, transfer eden ve satan şirketlerin yüksek gelir elde ettiklerinin de altını çizen Karaca, “Artık bilgi satan şirketler dünyanın en büyükleri arasında yerlerini almaktadır. Örneğin ‘Uber’, dünyanın en büyük ulaşım firmasıdır. Ancak tek bir aracı dahi yoktur. En ucuz ve en kolay konaklama hizmeti alabildiğimiz ‘Airbnb’nin ise tek bir oteli hatta tek bir odası dahi yoktur. ‘Alibaba’ ya da ‘Amazon’ ise dünyanın en büyük perakendecileri olmasına karşın bir tek depoları bulunmamaktadır. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Asıl konu ise günümüzde bilgi ekonomisinin geldiği noktayı fark etmek ve bu yönde çalışmalar yapmaktır.” dedi.
Rektör Karaca, “Üniversiteler Tarihi”, “Dünyada Üniversiteler”, “Üniversitelerin Gelişimi”, “Gelecekte Üniversiteler” başlıklarında da konuşarak, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin tarihi ve şu anda geldiği nokta hakkında da bilgiler verdi.
Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte İl yöneticileri, iş insanları, proje pazarı katılımcıları, öğretim elemanları ve öğrencilerin katıldığı etkinlik, karşılıklı soru ve cevapların alınmasının ardından son buldu.