Enerji Tasarrufu Konusuna Dikkat Çekildi
Üniversitemizde verilen bir dizi eğitim semineri ile enerji tasarrufu konusunda yapılabilecek önlemler ele alındı.
Üniversitemiz bünyesinde kurulan ‘Enerji Verimliliği Kurulu’ çalışmalarına başladı. Enerji verimliliğini arttırmak ve israfı en aza indirmek için bir dizi eğitim semineri düzenleyen kurul, idari ve akademik personel ile bir araya geldi. Kurulun başkanlığını yürüten Üniversitemiz Genel Sekreteri Dr. Öğretim Üyesi Said Ceyhan, 2019 yılı ağustos ayından itibaren kurulun her hafta düzenli olarak toplandığını ve enerji tasarrufu konusunda ciddi çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Ceyhan, “Cumhurbaşkanlığı’nın 18 Ağustos 2019 tarihli genelgesinde ‘Kamu Binalarında Enerji Tasarrufu’ konusu ele alınmıştır. Genelge genel itibariyle kamu binalarında 2023 yılına kadar asgari yüzde 15 enerji tasarrufunun beklendiğini ifade etmektedir. Biz de bu genelgenin gerekliliklerini yerine getirmek için hemen bir kurul kurarak çalışmalara başladık. Enerjide dışa bağımlı olan zaman zaman enerji ithalatı için yapılan döviz ödemesinin cari açığımızı aştığı ülkemizde enerjinin ekonomik, yerinde, verimli ve etkin kullanılabilmesi büyük önem arz etmektedir. Biz de Bartın Üniversitesi olarak enerji konusunda israfı en aza indirmek için çalışmalar yürütmekteyiz. Vermiş olduğumuz eğitimlerde bir yandan enerji konusunda personelimize akademik bir perspektiften bilgiler verirken bir yandan da aldığımız tedbirler sonucunda elde ettiğimiz başarılı sonuçlardan bahsediyoruz. Yıl boyunca devam edecek eğitimlerimiz sayesinde öğrencilerimizin de enerji tasarrufu konusunda farkındalıkları yükselecektir. Eğitim çalışmalarımızda yaptıkları sunumlardan ve vermiş oldukları önemli bilgilerden dolayı Dr. Öğretim Üyesi Ersin Alaybeyoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.
Devam eden çalışmalardan ve verilen eğitimlerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ‘Enerji Verimliliği Kurulu’ üyelerine teşekkür etti. Rektör Uzun, “Enerji konusunda elde ettiğimiz her tasarruf hem ülkemiz hem de geleceğimiz için büyük önem arz etmektedir. 2017 yılında başladığımız enerji tasarrufu çalışmaları kapsamında birçok önlem aldık. Yapı İşleri Daire Başkanlığı ile Yenilenebilir Enerji Uygulama Araştırma Merkezi koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda binaların ısı yalıtımı sağlayan mantolama işlemlerinin yapılması, enerji tasarrufu sağlayan aydınlatma sistemlerine geçilmesi, ısıtma borularının öz izoleli borularla değiştirilmesi gibi birçok işlem gerçekleştirildi” dedi.
‘Sıfır Atık’ ve ‘Sıfır İsraf’ projelerini Üniversite olarak sahipleniyoruz
Üniversite olarak sıfır atık çalışmalarından da söz eden Rektör Uzun, “Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen “Sıfır Atık” Projesi kapsamında üniversitemizde önemli çalışmalar yürüttük. Hem fiziki düzenlemeler hem de vermiş olduğumuz farkındalık eğitimleri ile kayda değer sonuçlar elde ettik. Sadece projenin başladığı ilk altı aylık süreçte Üniversitemiz yerleşkelerinden 19 bin 220 kilogram kâğıt, 13 bin 178 kilogram plastik, 4 bin 228 kilogram cam, 295 kilogram metal ve 2 bin 100 kilogram bitkisel atık ekonomiye kazandırıldı. Aynı şekilde Genel Sekreterimiz Dr. Öğretim Üyesi Said Ceyhan’ın başkanlığında sürdürülen enerji tasarrufu çalışmaları ve verilen eğitimler sonucunda kayda değer neticeler elde ettik. Büyüyen fiziki yapımız ve artan personel sayımız ele alındığında 2017-2019 yılları arasında kişi başına düşen doğalgaz tüketimi %33, kişi başına düşen elektrik tüketimi ise %11 azalma göstermektedir. Bu neticelerin gelecek yıllarda da devam etmesi en önemli temennilerimiz arasındadır. İnanıyorum ki öğrencilerimize verilecek eğitimler ile enerji tasarrufu konusunda farkındalık artacak ve buna bağlı enerji tüketimi azalacaktır. Eşsiz bir doğaya sahip olduğumuz Bartın’da doğaya olan minnetimizi göstermek ve borcumuzu ödemek için sıfır atık ve enerji tasarrufu çalışmalarımız hiç durmaksızın devam edecektir” ifadelerini kullandı.