Egitim Gelecegine Yön Veren Kadinlar
Bartin Üniversitesi Egitim Fakültesi tarafindan Dünya Kadinlar Günü münasebetiyle “Egitimin Gelecegine Yön Veren Kadinlar” konulu bir panel düzenlendi. Bartin Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Azize Toper Kaygin'in baskanligini yaptigi panele, Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Firdevs Günes, Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nurgül Tankut, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardimcisi Yrd. Doç. Dr. Fahrünnisa Bilecik ile Egitim Fakültesi ögrencisi Seda Baran konusmaci olarak katildi.
Prof. Dr. Firdevs Günes: Ilk ve ortaögretim, kadin ögretmenlerin elinde.
Panelde konusan Bartin Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Azize Toper Kaygin, 8 Mart Dünya Kadinlar Günü’nün neden ve nasil kutlandigi ile ilgili bilgiler verdi.
Daha sonra konusan Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nurgül Tankut, “Akademisyen Kadinlar” konulu bir sunum yapti. Türkiye’de önemli görevlerde bulunmus kadinlara deginen Doç. Dr. Tankut; “Son on yil içinde açilan yeni üniversitelerde toplam akademisyen sayisi %46 artmistir. Bu artislar erkek akademisyen sayisinda %33 civarinda, kadinlarda ise %68’lere varmistir. Erkeklerde en fazla doçentlik ve profesörlükte artis olurken kadinlarda ise en fazla artis yardimci doçentlik ve arastirma görevliligindedir. Kadinlar özellikle yardimci doçentlik kadrosunda %127’ye varan artis göstermistir.” dedi.
Edebiyat Fakültesi Dekan Yardimcisi Yrd. Doç. Fahrünnisa Bilecik ise “Edebiyatimiza Yön Veren Kadinlar” konulu bir konusma yapti. Ilk kadin romancimiz
Fatma Aliye Hanim ve Hâlide Edip Adivar ile Dîvan Edebiyatinin ilk kadin sâirlerinden
Zeynep Hatun gibi Türk edebiyatina önemli katkilari bulunan sahsiyetleri tanitti.
Rektör Kaplan: Biz, 14 asir önce kadinlar gününü ilan etmisiz.
Panelin sonunda bir degerlendirme konusmasi yapan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Dünya Kadinlar Günü ile Bati kaynakli gelisen bir olayi kutluyor olsak da aslinda güzel bir is yapiyoruz. Iste, Batinin farki buradadir. Bati yaptigi bir ise patent aliyor ve ona bir isim koyuyor. Aslinda bu hususlar bizim için yeni olan seyler degil. 14 asir önce cenneti analarin ayaklari altina seren bir inanç, kültür, dünya görüsü kadinlar gününü ilan etmis ve kadinlarimizi büyük bir serefle onurlandirmistir. Batidan gelen bu kutlama ise miktar ve etki bakimindan onun yaninda çok fazla bir önem ifade etmez. Aslinda buradan hareketle sunu söyleyebiliriz, eger yaptigimiz isleri kuramsal anlamda bir sonuca ulastirip ona bir ad koyabilirsek bu sosyal hayatimiza dair iyi bir is olur.” dedi.
Kadinlarin güçlü olmasi milletimizin de güçlü olmasi demektir.
Kadinlarin hayatin her evresinde oldugunu söyleyen Rektör Kaplan sözlerine söyle devam etti: “Biz kadinlarin varligi ile serefleniyoruz. Bu bakimdan kadinlarimizin, kizlarimizin her alanda güçlü olarak varliklarini göstermeleri milletimizin de güçlü olmasi demektir. Bu düsüncelerle ülkemizdeki bütün kadinlarimizin Dünya Kadinlar Günü’nü kutluyorum.”
Programin sonunda Rektör Kaplan tarafindan panelistlere çiçek takdim edildi.