BARÜ’nün madencilere yönelik projesine TÜBİTAK’tan destek

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle madencilerin çalışma koşullarına bağlı olarak değişen fiziksel ve psikolojik faktörlerin beyin sinyalleri üzerindeki etkileri araştırılacak.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarıyla bölgenin toplumsal yapısını gözeterek katkı sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda BARÜ Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Samet Çelik yürütücülüğünde sunulan "Maden İşçilerinde Çalışma Koşullarına Bağlı Olarak Gerçekleşen Yapısal ve Fonksiyonel Bozulmanın Manyetik Rezonans Görüntüleme Yöntemleri ile Araştırılması" başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı tarafından desteklenmeye değer bulundu.

Üç yıl boyunca maden işçileri üzerinde çevresel stresörlerin beyin ağları üzerindeki etkilerinin araştırılacağı proje kapsamında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Orhan Murat Koçak proje danışmanı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Oktay Algın ise araştırmacı olarak destek verecek.

Proje hakkında bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Çelik, “Bu projede madencilerin zorlu çalışma koşullarının beyin ağları üzerindeki etkisi, manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile incelenecektir. Daha önceki projelerimizde de beyin elektro fizyolojisindeki değişikliklere odaklanarak, maden sahalarındaki çevresel ve bireysel risk faktörlerinin sinir sistemi üzerindeki etkilerini bütüncül bir şekilde incelemeyi amaçladık. Ortaya koyduğumuz projelerden elde edilecek bulguların bir yandan sinir sistemi ve biliş üzerine temel alanlara bilgi sağlarken, diğer yandan işçi sağlığı ve güvenliği açısından yeni uygulama ve politikaların ortaya konmasına katkı sunması hedeflenmektedir” diye konuştu.


Projede emeği geçenleri tebrik eden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Bartın Üniversitesi olarak bölgemizden başlayarak ülkemizin öncelikleri doğrultusunda çalışmalar yapmaya özen gösteriyoruz. Destek kazanan projelerimizle motive oluyor, bilim dünyasına değer katmaya, insanlık ve kamu yararına sunmaya gayret ediyoruz. Bu düşüncelerle gayretleri dolayısıyla Dr. Öğr. Üyesi Samet Çelik’i ve proje ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Adım adım ilerlettiğimiz stratejilerimize sunduğu katkı dolayısıyla Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Birgül Koçak Oksev’e teşekkür ediyorum. Ayrıca b izleri bölgesel kalkınmanın en önemli aktörleri olarak görerek daima motive eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkür ediyor, bilimsel çalışmalarımıza değerli destekleri için TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.


Haber: Ebru Adalı

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

BARÜ’ye enerji verimliliğinde “Üstün Başarı Belgesi” verildi Rektör Uzun’dan, Gazi Üniversitesi Rektörü Ünal’a hayırlı olsun ziyareti Rektör Uzun, Aksaray Üniversitesi Rektörü Arıbaş’ı ziyaret etti BARÜ’lüler hayallerini gökyüzüne ateşledi BARÜ, bölgenin tek eğitim merkezinde ilk yardım alanında eğiticileri yetiştiriyor BARÜ, 16 üniversiteden öğrencilere iklim değişikliği eğitimleri veriyor BARÜ’nün yeni nesil atık su filtreleme sistemi projesine British Council’den destek BARÜ, kendi enerjisini üretmeye hazırlanıyor Karabük Üniversitesi Rektörü Kırışık’tan Rektör Uzun’a ziyaret BARÜ ‘akıllı sera sistemleri’ ile geleceğe göz kırpıyor