BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK-ARDEB 1002 programı kapsamında kabul edilen 2 projesiyle endemik türlerin ayrıştırılması ile sürdürülebilir lignin izolasyonu konularında çalışmalar yapılacak.

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) 2 projesi TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı. BARÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Cengiz Karaismailoğlu ile Bartın Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezgin Koray Gülsoy’un yürütücülüğünü yaptığı projelerde teorik ve pratik sonuçlar ortaya konulacak.

Endemik türler yenilikçi yöntemlerle ayrıştırılacak

Karaismailoğlu yürütücülüğündeki “Yakın İlişkili Endemik Thlaspi Syriacum ve Thlaspi Microstylum Türlerinin Moleküler, Mikromorfolojik ve Anatomik Teknikler İle Ayrılması” başlıklı projeyle endemik T. syriacum ve T. microstylum türlerinin tüm kloroplast genomları yeni nesil platformlar ile ilk kez dizilenecek. Böylece türler arasındaki filogenetik ilişki yüksek bir çözünürlük ile belirlenecek ve uygulanacak modern moleküler tekniklerle türlerin benzerlik dereceleri, sinonim olup olmadıkları saptanıp kesin sistematik durumlarına karar verilecek. Ayrıca, bu yöntem cins ve yakın ilişkili cinsler içerisinde de ilk kez kullanılması nedeniyle bundan sonraki yakın ilişkili taksonların ayrılması için de öncü olacak. Bunun yanında, çalışmada elde edilen sonuçlar yazımına yeniden başlanan Resimli Türkiye Florası eserine taban oluşturacak.

Yenilikçi ve kapsamlı yöntemler ile filogenetik sınıflandırmanın yapılacağı projeye İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden Doç. Dr. Vahap Eldem ve Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünden Prof. Dr. Behcet İnal araştırmacı olarak katkı sunacak.

Ayçiçeği tohum kabuğundan katma değeri yüksek lignin elde edilecek

Gülsoy’un yürütücülüğünü yaptığı “Ayçiçeği Tohum Kabuğundan Yeşil Çözücülerle Sürdürülebilir Lignin İzolasyonu” adlı projeyle ise ayçiçeği tohum kabuğundan yeşil (çevreci) kimyasallar ile katma değeri yüksek lignin elde edilmesi amaçlanıyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen öncelikli alanlardan Sürdürülebilir Çevre (Atık, Geri Dönüşüm, Kirleticilerin Etkileri ve Önlenmesi) ve TÜBİTAK’ın “2024-2025 Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Konuları” arasında “Temiz ve Döngüsel Ekonomi” kapsamında hazırlanan projede, ayçiçeği atık tohum kabuğu kullanılacak. Ayçiçeği tohumlarının yağının çıkarılmasından önce ayıklanması esnasında ortaya çıkan bu atık ürün değerlendirilerek hem endüstriyel bir sorun giderilecek hem de katma değeri yüksek lignin elde edilmesi araştırılacak. Yenilikçi yöntemlerin kullanılacağı projede, ayçiçeği tohum kabuğundan yüksek saflıkta ve verimde lignin elde edilmesi amaçlanıyor.

“Bilim ekosistemimizi güçlendirmeye devam ediyoruz”

‘Üreten Üniversite’ anlayışıyla oluşturulan araştırma-geliştirme ekosisteminin başarılı sonuçlarını almaya devam ettiklerini vurgulayan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun “Üniversitemizde bir kültüre dönüştürerek sürdürülebilir hale getirdiğimiz araştırma ve bilim ekosistemimizi güçlendirmeye devam ediyoruz. Bu düşüncelerle projeleri desteklenme başarısı gösteren Doç. Dr. Mehmet Cengiz Karaismailoğlu ve Doç. Dr. Sezgin Koray Gülsoy’u tebrik ediyorum. Kurumsal ilerleyişimize sundukları katkı dolayısıyla Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Karakaş ile Bartın Orman Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Birsen Durkaya’ya teşekkür ediyorum. Ayrıca geleceğe olan yürüyüşümüzdeki destekleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve etki değeri yüksek bilimsel çalışmalara yönelik teşvikleri dolayısıyla TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Orhan Aydın’a teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.


Haber: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Ceylan / Grafik: Gamze Aydın

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi BARÜ’de Çeşm-i Cihan Sağlık Kongresinin ikincisi düzenlendi BARÜ’de 8. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı hazırlıkları başladı BARÜ’de İİBF bölümlerinin akreditasyon süreçleri devam ediyor Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, BARÜ’yü ziyaret etti BARÜ’nün iklim değişikliği sempozyumu büyük ilgi gördü