BARÜ’de Atatürk’ün arkeoloji ve müzeciliğe verdiği önem konuşuldu

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) ‘10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’ programı kapsamında “Atatürk ve Arkeoloji” adlı konferans gerçekleştirildi.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şahin Yıldırım tarafından verilen konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı. Programda, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün arkeolojiye verdiği önem ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türkiye’de arkeolojinin gelişimi ele alındı.

Bir arkeolog olarak hem Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anmak hem de arkeolojiye verdiği önemi ve ülkemizde arkeolojinin gelişimine yaptığı katkıyı anlatmak amacıyla bu konferansın düzenlendiğini belirten Doç. Dr. Yıldırım, “Türkiye’de Cumhuriyet ile birlikte bilimin çeşitli dallarında büyük atılımlar gerçekleşmiştir. Arkeoloji de bu alanlardan biri olmuştur. Atatürk, tarih ve kültürün araştırılması gerektiğine inanmış ve Türk arkeolojisinin gelişimini bir devlet politikası olarak uygulamıştır. Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği günlerde ‘Asar-ı Atika Müdürlüğü’nün (Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü) kurulması, Atatürk’ün tarihe ve kültüre verdiği önemin açıkça ispatıdır” dedi.

Sömürgeciliğin Anadolu topraklarındaki değerli eserlere de sirayet ettiğini belirten Yıldırım, “Tarihi eserlerimiz, kültürel emperyalizm sonucunda topraklarımızdan koparılarak ait olmadığı kültürlere ve ait olmadıkları memleketlere götürülmüştür. Hala günümüzde Türk-İslam kültürüne ait kültürel miraslarımız dünyanın dört bir yanındaki Louvre, British ve Pergamon gibi müzelerde sergilenmektedir. İlk müze ve müzecilik faaliyetleri ise bu tarihi eser kaçakçılığının engellenmesi amacıyla Atatürk ve Osman Hamdi Bey’in çalışmalarıyla başlamıştır” diye konuştu.

Yıldırım, konuşmasını Atatürk’ün şu sözüyle bitirdi: “Bir vatanın sahibi olmanın yolu, o topraklarda yaşanmış tarihi olayları bilmek, doğmuş uygarlıkları tanıma ve sahip olmaktan geçer.”

Yoğun ilgiyle takip edilen konferans, BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Yıldırım’a teşekkür belgesi takdimi ve günün anısına aile fotoğrafı çekiminin ardından son buldu.


Rektör Uzun’dan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı BARÜ’lü öğrenciler dünyadaki insan hakları ihlallerine karşı çadır nöbetinde BARÜ, eğitim iş birliklerine bir yenisini daha ekledi BARÜ’lü öğrenciler 2 farklı projeyle 2 ödülün sahibi oldu BARÜ’de “10. Öğretmenim Şenliği” gerçekleştirildi BARÜ’lü araştırmacı Dr. Çağlar’a, Genç Araştırmacı Ödülü BARÜ, dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasında BARÜ, yeni açılan programlarıyla yarınlarımıza değer katmaya devam ediyor BARÜ’de farklı yönleriyle hemşirelik mesleğinin önemi konuşuldu BARÜ, ihtisaslaşan üniversiteler ile bir araya geldi