BARÜ’de ‘Ahilik Teşkilatı ve Önemi’ konuşuldu
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında düzenlenen etkinlikte yardımlaşma, hoşgörü, bilgi ve dayanışmanın sembolü “Ahilik” anlatıldı.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yenal Ünal tarafından 37’nci Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında Türkiye’de ekonomik ve kültürel yaşamın önemli bir boyutunu oluşturan “Ahilik” kültürünün yaşatılması amacıyla ‘Ahilik Teşkilatı ve Önemi’ başlıklı bir konferans gerçekleştirildi. Çevrim içi olarak düzenlenen konferansta, dönemin toplumsal yapısını düzenlemeye katkı sunan sosyo-ekonomik bir düzen olan Ahilik hakkında geniş bir perspektiften bilgilendirmelerde bulunuldu.
Ahiliğin tarihi kökenlerini aktaran Prof. Dr. Yenal Ünal, zaman içerisinde geçirdiği dönüşüm ve varlığının toplum içerisindeki önemine değinen bir sunum gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Ünal, “Ahilik; kardeşlik, cömertlik, yiğitlik gibi anlamlara gelen bir kavram olmasıyla beraber dini, mesleki, ekonomik yönleri bulunan bir eğitim kurumudur. Her türlü iyi erdemin sürdürülebilirliği noktasında Anadolu’da toplum hayatında etkin bir şekilde rol oynamıştır. Tüm mesleklerin teşkilatlanmalarını sağlamış ve ahilik teşkilatı ilkeleriyle; denge, yiğitlik ve bilgiden beslenerek toplumu birleştirici güç olarak katkı sunmuştur. Türklere özgü milli bir kuruluş olan Ahilik, kendisinden önemli dersler çıkaracağımız bir medeniyet projesidir. Yeni okumalar ve yeni araştırmalarla günümüzde de farklı çehrelerle devam etmesi için çalışmalar yürütülmelidir. Bizler de Üniversite olarak kültürümüzde büyük öneme sahip bu değerlerimizi anmak için her zaman etkinlikler düzenleyeceğiz” dedi.
Akademisyenler ve öğrenciler tarafından ilgiyle takip edilen konferans, soru ve cevapların alınmasının ardından son buldu.
Haber: Ebru Adalı
BARÜ İletişim Koordinatörlüğü
Haber: Ebru Adalı
BARÜ İletişim Koordinatörlüğü