BARÜ’de 1.Uluslararası Bartın Sanat Sempozyumu gerçekleştirildi

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) uluslararası katılımla düzenlenen sempozyumda resim sanatçıları tarafından küreselleşmenin sanata etkileri farklı açılardan ele alındı.

Türk Dünyası Güzel Sanatlar Birliği tarafından Bartın Üniversitesi (BARÜ) ve Bartın Belediyesinin iş birliğinde “1. Uluslararası Bartın Sanat Sempozyumu” düzenlendi. BARÜ Eğitim-İİBF Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlik, sanatın geleceği ve sanat eğitimine dair görüşlerin paylaşıldığı panel ile başladı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan BARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Çelik “Üniversite olarak sanatın evrensel diliyle buluşmanın, sanatsal ve akademik bilgi birikimimizi harmanlayarak destek olmanın öneminin farkındayız. Biliyoruz ki disiplinlerarası araştırmalar ve yenilikçi yaklaşımlarla sanatın evrimini şekillendiren yükseköğretim kurumları, yaratıcılığı ve sanatsal ifadeyi destekleyerek kültürel mirası gelecek nesillere aktarma sorumluluğunu da taşırlar. Bu noktada düzenlenen panelin, sanatsal birlikteliği ve dayanışmayı daha da güçlendirmesini temenni ediyorum” dedi.

Türk Dünyası Güzel Sanatlar Birliği Başkanı, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi (AHBV) Prof. Dr. Alaybey Karoğlu ise sanatın birleştirici, iyileştirici ve güçlendirici yönüne vurgu yaparak yeni dünya düzeninin kurulduğu bu dönemde bilim ve teknoloji alanında yapılan çalışmaların yanı sıra kültür ve sanat alanında önemli adımların atıldığını belirtti.

Sanatın ve Sanat Eğitiminin Bugünü ve Yarını…

Ardından gerçekleştirilen panelin başkanlığını ünlü Ressam Prof. Dr. Hasan Pekmezci yaptı. Panelist olarak ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Emekli Öğretim Üyesi Ressam Prof. Dr. Aydın Ayan, Türk Dünyası Güzel Sanatlar Birliği Başkanı, AHBV Öğretim Üyesi Ressam Prof. Dr. Alaybey Karoğlu, Karadağ Milletvekili Ressam Prof. Dr. Abaz Dizdarevic ve İstanbul Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Ressam Doç. Dr. Burcu Pehlivan yer aldı.

Prof. Dr. Pekmezci, iletişim teknolojilerinin egemen hâle geldiği sanal ortamlar haricinde görsel ve işitsel olarak yüz yüze olmanın önemine değinerek sanat alanında yapılan etkinliklerin tekrara düşmekten kaçınıp farklı düşüncelere yelken açmanın bir gerekliliği olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ayan konuşmasında sanatın tanımını yaparak MSGSÜ bünyesinde yer alan İstanbul Resim ve Heykel Müzesinin tarihçesi hakkında bilgilendirmelerde bulunarak müzenin eğitim işlevini de anlattı.

Prof. Dr. Dizdarevic “Göç Olgusu ve Sanat Üzerindeki Etkileri” başlıklı sunumunda Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütünün sayısal verilerini ve sanatçıların eserlerine göç kavramını nasıl yansıdığını paylaştı.

Doç. Dr. Pehlivan “Ressam Aydın Ayan’ın İnsan ve Yaşam Resimleri ile Sanat Anlayışı” adlı sunumunda Türk resim sanatında figür resminin önde gelen isimlerinden biri olan Prof. Dr. Ayan’ın toplumsal içerikli konulardan oluşan eserlerini katılımcılarla paylaşarak yorumladı.

Prof. Dr. Karoğlu ise Güzel Sanatlar Liselerinin önemine değinerek gençlere erken dönemde başlayan sanat eğitiminin kıymetini bilmelerini öğütledi.

Müzik dinletisi, canlı resim performansı…

Etkinlikte BARÜ Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünden Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ceren Doğan ile Dr. Öğr. Üyesi Reha Sarıkaya’nın kanun ve piyano performansları büyük beğeni topladı.

Program sonunda ressam Prof. Dr. Hasan Pekmezci’nin canlı performans olarak yaptığı resim ise sanatseverler tarafından ilgiyle takip edildi.


Haber: Ebru Adalı / Fotoğraf: Senem Sarı

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü
BARÜ’de 1.Uluslararası Bartın Sanat Sempozyumu gerçekleştirildi BARÜ ile İŞKUR’dan nitelikli istihdama yönelik önemli iş birliği BARÜ’lü öğrencilerin mental sağlık farkındalığına yönelik çalışmaları AB tarafından destekleniyor BARÜ’lü sporculardan halter ve kick boksta 9 madalya BARÜ’lü sporculardan Güreş Şampiyonasında gururlandıran başarı BARÜ’lü sporcular Bocce Şampiyonasından 6 madalya ile döndü BARÜ, Türk yükseköğretim alanının gelecek hedeflerinin değerlendirildiği toplantıya katıldı BARÜ’lü sporculardan halterde 2 madalya BARÜ, “Eğitim” ve “Mühendislik” alanlarında dünyanın en iyileri arasında BARÜ’de yapay zekâ çağında kişisel verilerin korunması ele alındı