BARÜ, ‘Türkiye Patent Şampiyonları’ arasında yerini aldı
Bartın Üniversitesi (BARÜ) 2023 yılı patent performansının değerlendirildiği sıralamada “Siber Güvenlik”, “Finans” ve “Perakende ve E-ticaret” alanlarında Türkiye’de ilk 5’te yer almayı başardı.
Türkiye’nin teknoloji geliştirme ve ticarileştirme yetkinliklerini patent verileri ile ortaya çıkarmak ve patent ekosistemini geliştirmek hedefiyle Patent Effect tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Patent Raporu 2023” listesi yayımlandı. Bartın Üniversitesi (BARÜ) açıklanan listede, “Perakende ve E-ticaret” alanında üçüncü, “Finans” alanında üçüncü ve “Siber Güvenlik” alanında ise beşinci sırada yer almayı başardı. Türkiye’nin patent şampiyonları sıralamasında 3 alanda ilk 5’e giren BARÜ, Uluslararası Patent Başvuruları (PCT) analiz edilerek hazırlanan “2023 Yılı Patent Şampiyonu Üniversiteler” sıralamasında ise ‘Top 20 Listesi’ne girme başarısı göstererek önemli bir ivme yakaladı.
TÜBİTAK Başkanı Mandal, sıralamaya giren üniversiteleri tebrik etti
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye’de faaliyet gösteren üniversiteler ile firmaların Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptıkları başvuruları değerlendiren Patent Effect, 2023 yılında yayımlanan ve tescil edilen başvuruların değerlendirme raporunu açıkladı. Başkan Prof. Dr. Mandal açılış konuşmasında sıralamaya giren üniversiteleri tebrik ederek “Teknoloji geliştirmek kadar geliştirilen teknolojileri koruma altına almanın da önemli olduğunun bilinci ile TÜBİTAK olarak çalışmaya devam edecek, Ar-Ge ve yenilik ekosistemimizin patent şampiyonları üniversitelerimiz ile birlikte başaracağız” diye konuştu.
“Patent başvuru ve tescil sayılarımızı her yıl artırıyoruz”
BARÜ’nün patent başvuru ve tescil sayılarını her yıl arttırarak göstermiş olduğu sürdürülebilir başarıya değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Üniversite olarak dünya genelinde yaşanan güncel sorunları ve konuları ele alan alanlarda çalışmalar yürütüyoruz. Sürdürülebilir gelişim hedefiyle çıktığımız bu yolda geçtiğimiz yıl açıklanan listede elde ettiğimiz başarıyı koruyarak bu yılda zirvedeki üniversiteler arasında yerimizi almayı başardık. Bilimsel üretkenliğimizi önemli ölçüde arttırmayı başardığımız bu süreçte patent ve faydalı model konusunda da yetkinliğimizi daha yukarılara taşımayı hedefliyoruz” dedi.
“Patentli projelerimizle geleceğimize değer katıyoruz”
Rektör Uzun, bilimsel çalışmaların katma değere dönüşmesine son derece önem verdiklerini belirterek “Fikirden ürüne giden proje aşamalarında topluma ulaşan işlere imza atarak bulunduğumuz yerden başlayarak ortak geleceğimize değer katıyoruz. Bu noktada ‘Üreten Üniversite’ anlayışına sunduğu katkı için Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran’a; hem patent başvuruları hem de patent farkındalığı oluşturma konusundaki gayretleri için ise Proje Teknoloji Ofisi Genel Koordinatörümüz Doç. Dr. Ümit Tayfun’a ile Patent Koordinasyon Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Eyüp Burak Ceyhan ile birlikte tüm akademik ve idari insan kaynağımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Üniversitelerde Ar-Ge ve patent çalışmalarına vurgu yapan TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal ile bilimsel çalışmaları teşvik edip destekleyen YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ve YÖK üyelerimize şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca ülkemizde patent konusunda yürütülen başarılı çalışmalardaki katkıları dolayısıyla Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanımız Prof. Dr. Sayın Muhammed Zeki Durak’a teşekkürlerimi iletiyorum” diye ifadeler kullandı.
Haber: Ebru Adalı / Grafik: Reyhan Yaprak
BARÜ İletişim Koordinatörlüğü
Haber: Ebru Adalı / Grafik: Reyhan Yaprak
BARÜ İletişim Koordinatörlüğü