BARÜ ile DSİ iklim değişikliğine uyum ve dayanımda birlikte hareket edecek

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) sel ve kuraklık risklerinin azaltılmasını hedeflediği proje kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) ile protokol imzalandı.

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Avrupa Birliği (AB) IPA II Çerçeve Anlaşması kapsamındaki çalışmalar devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen “Türkiye’de İklim Değişikliği Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında hazırlanan çalışmayla son yıllarda etkisini giderek daha fazla hissettiğimiz iklim değişikliğine karşı uyum ve dayanımın artırılması hedefleniyor.

DSİ tecrübeleriyle projeye destek olmaya devam ediyor

Bartın Valiliği İl Özel İdaresi ile Bartın Belediyesinin proje ortağı olarak yer aldığı “İklim değişikliğine Uyum Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması” projesi kapsamında BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta tarafından protokol imzalandı.

Böylece su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve yönetilmesinde ülkemizdeki öncü kuruluş olan DSİ ile BARÜ iş birliği içerisinde hareket ederek kazanımların sürdürülebilir bir şekilde geleceğe aktarılması yönünde çalışmalar yapacak. Son yıllarda etkisini giderek daha fazla hissettiğimiz iklim değişikliği etkilerinin en aza indirilmesi yönündeki gayretlerle Bartın İli ve Bartın Çayı Havzasının su döngüsündeki ani değişimlere olan uyumu güçlendirilecek.

“Ortak geleceğimize değer katma yolunda kararlılıkla ilerliyoruz”

BARÜ’nün tüm bileşenleriyle iklim değişikliğine uyum ve dayanım noktasında önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Rektör Uzun, “Bartın Üniversitesi olarak eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı alanlarında geleceğimize değer katma amacındayız. Bu noktada yürüttüğümüz çalışmalarla bir yandan ortak sorumluluklarımız konusunda farkındalık oluştururken diğer yandan ‘Üreten Üniversite’ anlayışıyla sürece önemli katkılar sunuyoruz. Çabalarımızla ülkemizin küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin en önemli aktörlerinden biri olma hedefine daha da yaklaşıyoruz” dedi.

“Kazanımlarımızı sürdürülebilir şekilde yarınlara aktarmak istiyoruz”

Rektör Uzun, sürdürülebilirlik alanında bilim ve teknoloji temelli çalışmaların önemli olduğuna vurgu yaparak “Bilimsel yetkinliğimizi paydaşlarımızın tecrübeleriyle birleştiriyor, ülkemizin iklime uyum ve dayanım kapsamındaki hedeflerine değer katıyoruz. Bu düşüncelerle uluslararası alanda başarıyla sürdürdüğümüz iklim değişikliğine uyum politikaları sürecindeki değerli destekleri için Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya teşekkürlerimi sunuyorum. Dün olduğu gibi bugün de sürdürülebilir bir gelecek hedefiyle bizlere destek olan DSİ Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Akif Balta’ya ve tüm paydaşlarımıza da teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki iş birliği ve güç birliği içerisinde gösterdiğimiz çabalarla daha güçlü yarınlarımızı birlikte inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“DSİ, iklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir konumda bulunmaktadır”

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ise iklim değişikliğiyle mücadelede yaptıkları çalışmalara atıfta bulunarak “Küresel iklim değişikliği en çok su kaynakları üzerinde etkili olmakta, suya bağlı afetlerin sıklığında, şiddetinde ve etkinlik alanında artışlar gözlemlenmektedir. Bu çerçevede su arzının artırılması, su talebinin kısılması ve taşkın kontrolü çalışmaları vesilesiyle Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, iklim değişikliği ile mücadelede kritik bir konumda bulunmaktadır. Özellikle su depolama kapasitesinin artırılması, modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, atık su arıtımı ve geri kazanılan suların çeşitli maksatlarla kullanıma sunulması, hidroelektrik enerji üretimi ve taşkınlarla mücadele hususlarında hayata geçirdiğimiz projeler hem uyum hem de azaltım çalışmalarına önemli katkı sağlamaktadır” diye konuştu.

“Üniversitelerle kurulan iş birliğini önemsiyoruz”

BARÜ ile imzalanan protokolün önemine de değinen Balta, “Genel Müdürlüğümüz tarafından bilim ve tekniğin ışığında yürütülen çalışmaların akademi dünyası ile kurulacak güçlü iş birlikleri ile desteklenmesi, iklim değişikliği ile mücadele kapasitemizi artıracaktır. Bu çerçevede Bartın Üniversitesi ile imzaladığımız protokolün büyük önem taşıdığı kanaatindeyim. Bu vesile ile değerli iş birlikleri için BARÜ Rektörü Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun’a teşekkürlerimi sunuyor, iklim değişikliği ile mücadelemize güç katacak bu tip iş birliklerinin artarak devam etmesini temenni ediyorum” şeklinde ifadelere yer verdi.



Haber: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Ceylan

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

2. Hayat Boyu Öğrenme Şenliğinde hem eğlendiler hem öğrendiler BARÜ ile DSİ iklim değişikliğine uyum ve dayanımda birlikte hareket edecek BARÜ, yeni keşiflerle bölgenin en önemli anıtsal yapısını ayağa kaldırıyor Rektör Uzun’un 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı BARÜ’de “İnovasyon, Girişimcilik ve KOSGEB Destekleri” konuşuldu BARÜ, BATIKAF’24 hazırlık çalıştayına katıldı Rektör Uzun: Daha güçlü Türkiye yolunda paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz BARÜ 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında 1 gün 24 saatten fazla BARÜ 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarını 15 bini aşkın kişi ziyaret etti Rektör Uzun’a Özbekistan’da ‘Fahri Profesör’ ünvanı verildi