BARÜ ‘akıllı sera sistemleri’ ile geleceğe göz kırpıyor
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) “Feed the Future” projesi kapsamında tarımda dijitalleşmenin iyi uygulama örneği olarak hayata geçirilen akıllı sera sistemleri yerinde incelendi.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanlığında uygulanan Gelecek Araştırmaları Derneğinin başvuru sahibi Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Bartın Üniversitesi (BARÜ), Bartın Bilim Eğitim Derneği eş başvuru sahibi, Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün iştirakleriyle desteklenmeye hak kazanan “Feed the Future” projesi kapsamında bir toplantı düzenlendi. Ağdacı Yerleşkesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıda geliştirilen yenilikçi sistemlerle donatılmış akıllı seralar tanıtılırken katılımcılar ile görüş alışverişi yapıldı.
Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zekai Kamitoğlu, BAKKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik’in de katıldığı toplantıda akıllı sistemlerin modern seracılık faaliyetlerine entegre edilmesinin önemine değinildi.
Toplantıda Bartın Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cevdet Gümüş, bölgede ilk olma özelliğine sahip akıllı seracılık sistemlerinin geliştirme süreçlerinde yürütülen faaliyetleri aktaran bir tanıtım sunumu gerçekleştirdi. Ardından BARÜ’nün "Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları" başlıklı ihtisaslaşma alanındaki ‘akıllı sistemler’ çalışmalarını da kapsayan yeni teknolojilere uyumlu modern sistemlerle donatılmış uygulama sahası ziyaret edildi.
Seralar incelenirken katılımcılara eşlik eden Rektör Uzun, seracılık faaliyetlerine her geçen gün artan ilgiyle beraber oluşturulan modern sera sisteminin, Bartın ili başta olmak üzere bölgenin ve ülkenin tarımsal geleceğine değer katacağını belirtti.
Rektör Uzun, “İklim değişikliklerinden ve doğal afetlerden etkilenen bir alan olan tarımsal üretimde yeni teknolojilerle birlikte etkin ve verimli stratejilerin uygulanması oldukça önemlidir. Bu doğrultuda ortak başvuru sahibi olduğumuz ‘Feed the Future’ projesi kapsamında Üniversitemiz bünyesinde Tarım Teknolojileri Laboratuvarı ile birlikte akıllı seralar oluşturduk. Son teknolojiler ile donatılan seralarımızda uzaktan kontrol edilebilen bir şekilde sulama, gübreleme ve havalandırma sistemlerini otomatik hale getirdik. Büyük bir kısmı bölgemiz için ilk olma özelliği taşıyan akıllı seracılık faaliyetlerinin tarımsal üretimde ilimiz ve bölgemiz için örnek teşkil etmesini diliyorum. Ayrıca seralarımıza gösterdikleri yakın ilgi ve bölge ekonomisinin gelişimine önemli katkılarda bulunacağına inandığım destekleri için Bartın Milletvekilimiz Sayın Yusuf Ziya Aldatmaz ile birlikte BAKKA Genel Sekreterimiz Sayın Mehmet Çetinkaya, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın Halil Balık, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın Metin Demir, Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın Zekai Kamitoğlu ve BAKKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörümüz Sayın Osman Bahadır Kalecik’e teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.