Bartin Üniversitesinde “Yüzyilin Sorunlari ve Sosyoloji” Ikinci Kez Konusuldu

Bartin Üniversitesi Sosyoloji Kulübü tarafindan “Yüzyilin Sorunlari ve Sosyoloji-2” konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyumun açilis konusmasini yapan Sosyoloji Bölümü Baskani Yrd. Doç. Dr. Ali Öztürk, “Sosyoloji, üniversitemizde yeni bir bölüm; henüz iki yilimizi doldurmadik, genç bir bölümümüz. Sosyoloji de genç bir bilim. Yirminci yüzyil, derin sinifsal ayriliklarin ve derin toplumsal travmalarin yasandigi bir yüzyil. Sanayilesmenin, çarpik kentlesmenin, büyük göçlerin, büyük varoslarin olustugu bir çag.” dedi.

Yirminci yüzyil; küresellesen terör, ekonomik dengesizlik, açlik, sefalet, yoksulluk, gençlerin amaçsizlasmasidir

Daha sonra konusan Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ismet Emre, “Toplumlar da güç kaybedebilir, hasta olabilir. Birey için sorun, toplum için de sorun haline dönüstügü zaman akut hale geliyor.” dedi. Yüzyil içinde yasanan sorunlarin, bünyenin bütününü etkileyecek bir sorun mu oldugu yoksa o çaga özgü bir sorun olarak belli bir cografyaya hapsedilip edilmedigi meselesi oldugunu belirten Emre, “Yirminci yüzyilin sorunlari küresellesen terör, ekonomik dengesizlik, açlik, sefalet, yoksulluk, gençlerin amaçsizlasmasi, kolektif kültürün amaçsizlik üzerine kurulmasi ve güçlü olma hissinin yayilmaci bir tutumla güçsüzler üzerinde belli bir tahakküme dönüsmesidir.” diye konustu.

Daha sonra konusan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Düsünce adamlarinin, sanat adamlarinin ayni zamanda politikacilarin hedefleri, dünyayi daha güzel kilmaktir. Insanin bu olumlu olgunun disinda kalmasi tabiatina aykiridir. Burada zannediyorum ki fikir adamlarinin, felsefecilerin, sosyologlarin, psikologlarin, romancilarin, sairlerin eserlerinde vurgulanmis olan insani degerlerin daha da öne çikarilarak yasanmasi, kisilestirilmesi gibi sorunlarla karsi karsiyayiz. Bugüne kadar yasadigimiz tecrübeler ile geldigimiz noktada bende olusan fikir, bir medeniyetin degeri ürettigi teknoloji ile ölçülebilir; ama teknoloji o medeniyetin degerini ölçmede gerçekten yetersiz kalabilecek kriterlerden bir tanesidir.” dedi.

Iki gün süren sempozyumun ilk gününde Yildiz Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Insan ve Toplum Bilimleri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Neset Toku’nun “Siyasal Mesruiyet ve Insan Haklari Ögretisi” konulu konusmasi ile basladi. Bartin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ismet Emre’nin baskanliginda gerçeklesen oturumda Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden Prof. Dr. Ertan Egribel “Bin yillik Mesele-Türk Kimligi”, Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden Prof. Dr. Ufuk Özcan “1492: Yeni Kitanin Kesfi ve Günümüze Yansimalari”, Sakarya Üniversitesi Ilahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Fuat Aydin “Romalilasan Hristiyanlik ve Günümüze Yansimalari”, Bartin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ali Öztürk “Medeniyet Tartismalari ve Sosyolojinin Imkânlari” konulu konusma yapti.

Sempozyumun ikinci günü, “Toplumsal Dönüsüm ve Yeni Arayislar” konulu oturum ile basladi. Yrd. Doç. Dr. Ali Öztürk’ün baskanlik ettigi oturumda Doç. Dr. Hür Mahmut Yücer “Türkiye’de Tasavvuf ve Tarikat Serencami ile Yeni Yöntem Arastirmalari”, Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Ograk “Arap Bahari ve Çagdas Dinî Hareketler”, Yrd. Doç. Dr. Sinan Yilmaz “Modern Dönemde Aile Arastirmalarina Genel Bir Bakis”, Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Yenen “Yüzyilimizda Sinema ve Toplum Iliskisi”  konulu konusma yapti.

“Toplumsal Gerçeklik ve Teorinin Krizi” konulu oturuma ise Bartin Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ismail Ceritli baskanlik etti. Oturumda Prof. Dr. Ismet Emre “Bartin Üniversitesi: Postmodern Sürecin Sosyolojisi”, H. Mustafa Açiköz, “21. yy. ve Düsüncenin Krizi”, Recep Tezgel “Kirsalin Dönüsümü ve Sosyolog Istihdami”, Yrd. Doç. Dr. Alper Karsli “Bireysel ve Toplumsal Gerçekligin Insasi ve Biçimlendirilmesinde Davranis Bilimlerinin Araci Rolü” konulu konusmalarini yapti. Oturumun ardindan sempozyum sona erdi.

Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi