15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü
Üniversitemiz tarafından “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” kapsamında düzenlenen etkinliklerde 15 Temmuz’a giden süreç ile Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) iç yüzü aktarıldı. Darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden 250 şehidimizin anıldığı programlarda, karanlık gecede gösterilen fedakârlık ve kahramanlık hatırlandı.
Yeni dünya ve yeni Türkiye inşa sürecinde 15 Temmuz paneli
Bartın Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Milli İradenin Zaferi, Yeni Dünya ve Yeni Türkiye İnşa Sürecinde 15 Temmuz” konulu panel yoğun bir katılımla gerçekleşti. Etkinliğin açılışında konuşan Bartın Valisi Nusret Dirim, 15 Temmuz’da ülke olarak zor bir sınavdan geçtiklerini kaydederek “Bugün 15 Temmuz’un yıl dönümünde 250 şehidimizin hatırasını yâd etmek için toplandık. O karanlık geceyi anlamak, hatırlamak için bir araya geldik. İç ve dış güçler birleşerek ülkemizi ele geçirmeye çalıştığı o günde, milli irade tecelli etmiş ve ülkemiz aydınlığa kavuşmuştur. Bugün 15 Temmuz’dan daha güçlü bir Türkiye var. Bu vesileyle başta 15 Temmuz şehitlerimiz olmak üzere bu milletin geleceği uğrunda canlarını feda etmiş bütün şehitlerimize rahmet diliyorum” dedi.
“Milletimizin geleceği için elimizden geleni yapmalıyız”
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun da 15 Temmuz’da yaşananları aktararak “Asırlardır görüldüğü üzere bütün şer gözlerinin üzerinde olduğu zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Aynı zamanda ayakta kalmanın tek yolunun güçlü olmaktan geçtiği zor bir zamandan da geçiyoruz. Zayıflığa teslim olan toplumların söz haklarını da kaybettiği acımasız bir dünyadayız. Yaşananlar ne olursa olsun, geçmişte olduğu gibi 7 düvel de üzerimize gelse kat ettiğimiz yolları tahrip etmesine, bizi tekrar geri götürmesine izin vermeyeceğiz. Önümüzdeki dönemde de üniversite olarak biz, şehir olarak biz, ülke olarak yine biz geçen dönemde elde edilen kazanımları kalıcı hale getirmek için çalışırken, bir yandan da insanımızın önüne geleceğe dair yeni hedefler koymaya gayret göstermeliyiz” diye konuştu.
15 Temmuz ve FETÖ’nün iç yüzü konuşuldu
Konuşmaların ardından geçilen panelin moderatörlüğünü Edebiyat Ortamı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Avukat Mehmet Ali Bulut yaptı. Panelde; Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan “Tarihte Gayrimeşru İktidar Hareketleri: ‘Darbeler’, 15 Temmuz Başarısız Darbe Girişimi”, Ankara Kriz ve Siyaset Araştırma Merkezi (ANKASAM) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol “Yeni Türkiye’nin İnşa Sürecinde 15 Temmuz Darbesi ve Dış Dinamikler Boyutu”, Şair-Yazar Arif Ay “Bir Sanatçı Gözüyle Türkiye’de Darbeler”, Sosyolog, Şair-Yazar Osman Arslan “15 Temmuz Darbesini Getiren Kültürel Arka Plan” adlı konuşmalarını yaptı.
15 Temmuz Gazileri karanlık geceyi anlattı
Gerçekleştirilen etkinlikte 15 Temmuz gecesi yaralanarak gazi olan Alper Keleş, Ali Demirbaş ve Turan Gökdağ da yaşadıklarını anlattı. Darbe girişiminin yaşandıklarını aktaran gaziler, olayın ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Gazilerin darbe girişiminde gösterdikleri cesaret seyirciler tarafından uzun süre alkışlandı.
Şehidinin ailesine anlamlı hediye
Panelde, Ankara'da Gölbaşı Özel Harekat Merkezine yapılan saldırıda, askeri lojmanlardaki Şehitler Cami’nde görev yapan 32 yaşındaki Bartınlı imam Mustafa Yaman’ın ailesine anlamlı bir hediye verildi. Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Murat Sarı tarafından çizilen Şehit Mustafa Yaman’ın karakalem portresini annesi Kezban Yaman ve babası Mehmet Yaman aldı.
Aynı ruh bir yıl sonra yine meydanlara yürüdü
Üniversitemiz tarafından gerçekleştirilen panelin ardından Bartın Şehitliği önünde toplanan yaklaşık 3 bin kişi Cumhuriyet Meydanına yürüdü. “Milli Birlik Yürüyüşünde” Bartın Valisi Nusret Dirim, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Garnizon Dz. P. Alb. Vedat Selvitop, Adalet komisyon Başkanı Sait Özdemir, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Şehitlikten Cumhuriyet Meydanına kadar devam eden yürüyüş sırasında gençler 10 metre uzunluğunda Türk Bayrağı taşıdı. Yürüyüş sırasında ellerindeki Türk bayraklarını taşıyan vatandaşlar da sık sık 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganları attı.
Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Alanına vatandaşlar, buradaki demokrasi nöbetine katıldı.
“Bartın’da Milli İradenin Yükselişi” sergisi
Üniversitemiz tarafından Bartın’da görev yapan muhabirlerin objektifinden, Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında çektiği fotoğraflar da sergilendi. Fotoğraflar, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında Bartın Kültür Merkezi fuayesinde ve Cumhuriyet Meydanı’nda sergilendi.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun sergilenen fotoğrafların tarihe bir not düşme açısından önemli bir belge olduğunu belirterek, “15 Temmuz 2016 gecesinde, Aziz Milletimiz sokaklara, meydanlara inerek destansı bir mücadele verdi. Namlulara, tanklara, helikopterlere, uçaklara karşı sarsılmaz imanlarıyla ve çıplak elleriyle durdular. Her ne kadar Ankara ve İstanbul’da darbenin şiddeti daha fazla hissedilse de Türkiye’nin 81 ili gözü dönmüş darbecilere karşı ayaktaydı, bir ve beraberdi. Sergilenen fotoğraflarda da görüldüğü üzere Bartın’da da vatandaşlarımız “Ya istiklal, ya ölüm” kararını yüreğinde vermiş ve her biri vatanı uğrunda canını feda etmeye hazır halde beklemişlerdir” dedi.
Sergide Bartın’da görev yapan muhabirlerin objektifinden, Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında çekilen 36 fotoğraf yer aldı.
15 Temmuz ruhu anlatıldı
Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesi tarafından düzenlenen diğer bir panelde ise konuşmacılar 15 Temmuz hain darbe girişimi üzerinden vatan sevgisi konularında sunumlar yaptı. Gerçekleştirilen panelde, Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Altunmeral “Tarihten Günümüze Milli Mücadelede Kadınlar” adlı konuşmasında “Tarihimizde vatanımızı düşman işgalinden kurtarmak için eline silahı alarak vatanı savunan çok sayıda figür vardır. Nene Hatun, Kara Fatma, Adile Onbaşı, Rukiye Abla bunlardan sadece birkaçıdır. İşte biz 15 Temmuz’da da annelerimizi, ablalarımızı ya da bacılarımızı aynı ruhla meydanlarda gördük” dedi.
“İslam Dininde Şehitlik ve Önemi” konulu konuşmasını yapan Bartın İl Müftüsü Mahmut Gündüz ise “15 Temmuz gecesinde vatandaşlarımız mukaddes dinimizi arkalarına alarak vatan hainlerinin gerçek yüzünü göstermiştir. Bizi bölmek isteyen hainlere, bu vatanın gerçek evlatları göğüslerini siper ederek dur demiştir. Şehit kanlarıyla sulanmış gerçek bir vatanda yaşıyoruz” diye konuştu.
Bartın İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir de “Vatanı Sevmek İmandandır” isimli konuşmasında “15 Temmuz gecesi darbecilere karşı direnen insanların farklı farklı özellikleri vardı. Bu vatan evlatları farklı giyinip farklı düşünseler de ortak noktaları vatanlarını sevmesidir. İşte imanlı olmak da vatanı sevmek de bu ruhun getirdiği bir gerekliliktir” şeklinde konuştu.
15 Temmuz’a giden süreç anlatıldı
Edebiyat Fakültesi tarafından “15 Temmuz’a Giden Süreç ve FETÖ Üzerine Düşünceler” adlı bir konferans düzenlendi. Etkinlikte konuşan Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülay Karaman 15 Temmuz’a giden süreci aktararak “15 Temmuz darbe girişimi; tarihi boyunca bağımsız yaşamış, esaret altında yaşamaktansa ölmeyi bir karakter hâline getirmiş bir milletin istiklal ve istikbaline kasteden bir işgal hareketidir. Böyle olmakla birlikte, bu girişimin kırk yıllık sosyolojik bir dayanağa sahip olup bu topraklarda aynı dili konuşan, aynı seccadeye baş koyan kendi insanımızı kullanarak bu neticeye ulaşmak istemesi, İslam dinini içeriden yıkmak suretiyle Müslüman toplumları parçalayıp yok etmek isteyen sinsi planların bir parçasıdır” dedi.
FETÖ’nün iç yüzü hakkında da bilgiler veren Karaman, “Sahte din adamlarının toplumları ifsat etmesi insanlık tarihinin sık karşılaştığı bir olgudur. Başta sahte peygamberler olmak üzere, sahte veliler, menfaat veya şöhret düşkünü din sömürücüleri hemen her devirde olmuştur. 15 Temmuz’da hainlerin heveslerini kursaklarında bırakan bu millet terör örgütlerine inat birlik ve beraberliğini pekiştirmiştir. Bugün için yapılması gereken bir ve beraber olmanın şuuru içinde her hâl ü kârda kenetlenmek, İslam’ı ve bir din rehberi olarak Hz. Peygamber’i yeni nesillere iyi tanıtmaktır” diye konuştu.
15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı
İslami İlimler Fakültesi tarafından “15 Temmuz Şehitlerini Anma Programı” gerçekleştirildi. Bartın Merkezde yer alan Hoca Ahmet Yesevi Cami’nde kılınan Cuma namazı öncesinde başlayan programda öğretim elemanları tarafından Kur’an-ı Kerim okundu. İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yunus Abdurahimoğlu tarafından yapılan konuşmada ise 15 Temmuz’da yaşananların anlamı ve önemi üzerinde duruldu. Cuma hutbesinin Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kamil Coştu tarafından verildiği programda, Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Köycü ise şehit ve gazilerimiz için dua etti.
Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü
15 Temmuz Darbe girişimine ilk tepkiler ve anma programları ile ilgili broşüre ulaşmak için tıklayınız