"Türkçenin ömrü ne kadar?” konferansi gerçeklestirildi
Bartin Üniversitesi Türk Dünyasi Arastirmalari Kulübü tarafindan gerçeklestirilen konferansta Türkçenin gelecegi konusuldu.
Bartin Üniversitesi Türk Dünyasi Arastirmalari Kulübü tarafindan “Türkçenin Ömrü Ne Kadar?” adli bir konferans gerçeklestirildi. Konferansin açilis konusmasini yapan Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. H. Ibrahim Delice, Türkçenin zengin bir hazine oldugunu vurgulayarak, “Diller ve lehçeler arasinda örnek alinacak bir rekabet var. Insanlarin birbirleriyle yaptiklari kadar acimasiz olmayan, dogal ve bir o kadar da latif bir çekismeden bahsediyoruz. Iste Türkçenin de bu rekabetin içerisinde yer almasi, daha genis cografyalarda konusulmasi için hepimize ayri ayri sorumluklar düsmektedir” dedi.
Egitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Çetin Semerci ise dilin toplumlar için önemine deginerek “Dil insanlar arasinda anlasmayi saglayan ve onlari birlestiren canli bir varliktir. Sosyal baglarimizi düzenleyen bir vasita olarak dilimizi benligimizin bir parçasi olarak korumali ve gelecek kusaklara temiz bir biçimde aktarmaliyiz” diye konustu.
Türkçenin ömrü ne kadar?
Konferansi veren Osmangazi Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Erdogan Boz, Dünya’da diller üzerinden bir degerlendirme yaparak “Her ne kadar farkli kaynaklarda degisik bilgiler verilse de Dünya’da bilinen dillerin yarisinin son 5 yilda kayboldugu, 15 günde bir dilin öldügü karsimiza çikmaktadir. Dillerle ilgili verilen sayilarin karmasikligindan çikmanin zor olmasina ragmen sunu söylemek mümkün: Dünya tarihi ölü diller tarihi demektir. Dünya’da var oldugu söylenen 6 bin dilin de yakin zamanda kaybolacagi da söylenmektedir. Türkçe tarih sahnesinde var olacagi bilinse de biz dilimizin varliginin en iyi sekilde sürdürülmesi için gayret göstermeliyiz. Baska dillerin etkisinde kalmadan Türkçenin özgünlügü ve gelecegiyle ilgili herkes üzerine düsenin farkinda olmalidir” seklinde konustu.
Etkinlik, Boz’un ögrencilerin sorularini cevaplandirmasiyla son buldu.