Sucul Ekosistemler Adli Konferans Gerçeklestirildi
Üniversitemizdeki konferansa katilan Doç. Dr. Ülkü Nihan Tavsanoglu, Bartin Çayi’nin Karadeniz’i kirlettigini belirterek, aritma tesislerinin bir an önce devreye sokulmasi gerektigini söyledi.
Üniversitemiz Fen Fakültesi tarafindan “Sucul Ekosistemler, Tehditler ve Çözüm Önerileri” adli bir konferans gerçeklestirildi. Konferansta konusan Doç. Dr. Ülkü Nihan Tavsanoglu, 2016 yilinda Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan yayimlanan ‘Çevre Etki Degerlendirmesi Raporu’ üzerinden degerlendirmelerde bulundu. Tavsanoglu, Bartin’daki su kirliligiyle ilgili önemli açiklamalarda bulunarak, “2016 yilinda yayimlanmis olan rapora göre Bartin’in öncelikle çevre sorununun su kirliligi oldugu ortaya çikmistir. Bartin Çayi üzerinde atik aritma islemleri gerçeklestirilmemektedir. Bu da atigin dogrudan çaya, çaydan da denize dökülmesi anlamina gelmektedir. Dogal yasamin korunmasi, sürdürülebilir durumun yansitilmasi açisindan bu sorun öncelikli olarak çözülmesi gerekmektedir.” dedi.
“Bartin Çayiyla Yilda 1 Milyar Metreküp Kirli Su Denize Dökülüyor”
Bartin Çayinin Türkiye’de debisi en yüksek akarsularindan biri oldugunu da vurgulayan Tavsanoglu, “Bartin Çayi ile her yil denize 1 milyar metreküp su desarj oluyor. Akarsu üzerinde aktif hiçbir aritma sistemi yoksa ve bu kadar su her yil denize dökülüyorsa önce çaydaki sonra denizdeki baliklar ölecektir. Karadeniz Bölgesinin sicak noktalardan biri olan Bartin’i ve tüm Karadeniz’i ulusal bir bilinç ile korumamiz gerekmektedir.” diye konustu.
Tavsanoglu’nun ögrencilerin sorularini da cevaplandirdigi etkinlik, Fen Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ali Ihsan Demirel’in tesekkürlerinin ardindan son buldu.